Εγκυκλιος για την συνταξιοδοτηση των γυναικων απο το ικα

08:22 13/6/2012 - Πηγή: Fimotro
Μεταβατικές ρυθμίσεις ισχύουν για τη συνταξιοδότηση των γυναικών από το ΙΚΑ με 4.500 ημέρες ασφάλισης, καθώς αυξάνεται σταδιακά το όριο ηλικίας. Σε εγκύκλιο επισημαίνεται πως το όριο σταδιακά θα πάει στα 65 έτη (από τα 60) για πλήρη...
σύνταξη και στα 60 (από τα 55) για μειωμένη σύνταξη και δίνονται διευκρινίσεις για τις προϋποθέσεις «εξόδου».
Το δικαίωμα θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση των ορίων ηλικίας, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί κατά
το έτος της συμπλήρωσης του 55ου ή του 60ού έτους αντίστοιχα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως προβλέπεται μείωση 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται από το κατά περίπτωση απαιτούμενο όριο πλήρους συνταξιοδότησης (και μέχρι 60 μήνες κατ΄ ανώτατο όριο). Στην εγκύκλιο καταγράφονται δύο περιπτώσεις:
Ασφαλισμένες που η διαφορά μεταξύ της ηλικίας και του απαιτούμενου για αυτές ορίου πλήρους συνταξιοδότησης είναι μέχρι και πέντε έτη. Το ποσοστό της μείωσης θα ανέρχεται σε 1/200, για κάθε μήνα που θα μεσολαβεί από το όριο, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής της και της ηλικίας που θα απαιτείται για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος.
Ασφαλισμένες για τις οποίες η διαφορά μεταξύ της ηλικίας τους και του απαιτούμενου ορίου πλήρους συνταξιοδότησης, είναι ημερολογιακά μεγαλύτερη των πέντε ετών. Θα τίθεται ανώτατο όριο στο προσδιοριζόμενο ποσοστό μείωσης, το οποίο θα αντιστοιχεί στα 60/200 (μέγιστο προβλεπόμενο ποσοστό μείωσης, που αντιστοιχεί στα πέντε έτη). Οσον αφορά στα πλασματικά έτη που προβλέπονται στον νόμο 3996/2011 με βάση την εγκύκλιο μπορούν να αναγνωριστούν μόνο από ασφαλισμένους, οι οποίοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις αυξημένες προϋποθέσεις του ν. 3863/2010.
Επομένως δεν μπορούν να αξιοποιηθούν από ασφαλισμένες που θεμελίωσαν δικαίωμα για πλήρη σύνταξη στα 60 ή για μειωμένη στα 55 μέχρι το τέλος του 2010.
Keywords
Τυχαία Θέματα