Προειδοποίηση ΔΝΤ σε Αλβανία για συνέπειες από την κρίση

19:06 26/10/2011 - Πηγή: 24wro
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο...
.σε έκθεση που έστειλε πριν από δύο μέρες, προειδοποιεί τη χώρα για τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να αντιμετωπίσει.


Ο κίνδυνος οφείλεται στο γεγονός ότι η Αλβανία έχει εμπορικές, τραπεζικές και εργασιακές σχέσεις με Ελλάδα
και Ιταλία. Η κάθε αλλαγή στο τραπεζικό σύστημα των δύο αυτών χωρών δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την Αλβανία, όπως σημειώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ.


Επίσης, υπογραμμίζεται ότι..
η μη ξόφληση των δανείων από τους δανειολήπτες, από 3% πριν από την κρίση στην Ευρωζώνη, έφτασε τώρα το 18%, ξεπερνώντας κατά 6 μονάδες το επιτρεπτό όριο.


Το ΔΝΤ καλεί την αλβανική κυβέρνηση να θέσει υπό έλεγχο το δημοσιονομικό χρέος ζητώντας την μείωσή του κατά 20% από το 60% συνολικά και απαιτεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα προοπτικής.
Χαρακτηρίζει ως επικίνδυνη εξέλιξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιμένει στην αύξηση μισθών και συντάξεων την στιγμή που έχει μειωθεί το ποσοστό συγκέντρωσης χρημάτων από τους φόρους.


Άμεση αντίδραση της αλβανικής κυβέρνησης
Ο υπουργός Οικονομικών Ριντβάν Μπόντε δήλωσε: “Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα ώστε η αλβανική οικονομία να επηρεαστεί όσο το δυνατόν λιγότερο, ή διόλου από τις εξελίξεις στην περιοχή, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ανάμιξη της οικονομίας των γειτονικών χωρών στην αλβανική οικονομία”.


Αναφερόμενος στον κίνδυνο των τραπεζών είπε: “Οι ξένες τράπεζες που λειτουργούν στο αλβανικό τραπεζικό σύστημα, βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Τράπεζας της Αλβανίας και είναι σε καλή οικονομική κατάσταση”.


Ο Αλβανός αξιωματούχος είπε ότι υπήρξε αύξηση των εσόδων στη χώρα και ότι η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί από την πολιτική της αύξησης μισθών και συντάξεων...
eglimatikotita.gr


Keywords
Τυχαία Θέματα