Πότε έκανε την πρώτη του εμφάνιση το τραμ στην Αθήνα;

09:45 25/5/2011 - Πηγή: 24wro
Πολύ πριν τον Ιούλιο του 2004 που ξεκίνησε να κυκλοφορεί, ξανά, στην πρωτεύουσα.



Το 1882 έκαναν την εμφάνισή τους αυτά τα ελαφρά οχήματα που ήταν κλειστά το χειμώνα και διέθεταν 16 θέσεις και ανοιχτά το καλοκαίρι με 20 θέσεις, τα οποία έλκονταν από τρία άλογα.

Τα 800, συνολικώς, άλογα ήταν μικρασιάτικα, μικρόσωμα και νευρώδη, αλλά κατάλληλα για τις επικλινείς οδούς της Αθήνας και τις συνεχείς στάσεις. Αυτές οι πρώτες
γραμμές συνέδεσαν το κέντρο της Αθήνας με τα τότε προάστια, δηλαδή τα Πατήσια, τους Αμπελοκήπους και την Κολοκυνθού, καθώς και την Πλατεία Ομονοίας με το Σύνταγμα, το Γκάζι και τον Κεραμικό ενώ αργότερα, το 1902, εξυπηρέτησαν τις οδούς Ιπποκράτους, Μητροπόλεως και Αχαρνών.

Πέντε χρόνια αργότερα ξεκίνησε τη λειτουργία του το ατμήλατο τραμ με αφετηρία στην Ακαδημία και τέρμα στο Φάληρο με ενδιάμεσες στάσεις στην Πανεπιστημίου. την Αμαλία, τη Θησέως, τις Τζιτζιφιές και την παραλιακή λεωφόρο. Χρειάστηκαν άλλα 21 χρόνια, μέχρι το 1908, για να κυκλοφορήσουν τα πρώτα ηλεκτρικά τραμ. Το δίκτυο του τραμ, την πρώτη δεκαετία του περασμένου αιώνα, διέθετε 257 οχήματα και το μέσο ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές.

Μετά την Κατοχή, όμως, ξεκίνησε η φθίνουσα πορεία των τραμ της Αθήνας, με την κατάργηση ορισμένων γραμμών. Η πραγματική, όμως, κατάργηση συμπίπτει με το θεαματικό ξήλωμα των σιδηροτροχιών στον κόμβο των Χαυτείων, από συνεργεία του Υπουργείου Δημοσίων Έργων, τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Νοεμβρίου 1953, και τον επακόλουθο παροπλισμό των γραμμών Πατησίων - Αμπελοκήπων και Κυψέλης - Παγκρατίου.

Το τελευταίο αθηναϊκό τραμ χτύπησε το καμπανάκι του στο αμαξοστάσιο της Αγίας Τριάδας Κεραμικού, τα μεσάνυχτα της 15ης προς 16η Οκτωβρίου του 1960. Τα τραμ, που στα 52 χρόνια της ζωής τους διακίνησαν κάπου 3 δισεκατομμύρια άτομα, έπαψαν να κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας.

Μια γραμμή, βεβαίως, ακόμα αντιστεκόταν. Ήταν η γραμμή του τραμ του Περάματος που συνέχισε τις διαδρομές της μέχρι τις 4 Απριλίου 1977, μια Μεγάλη Δευτέρα το απόγευμα της οποίας, το τραμ του Περάματος, προερχόμενο από το Πέραμα και κατευθυνόμενο στον Πειραιά, στολισμένο με λουλούδια και πανό, έκανε το τελευταίο του δρομολόγιο. Το καμπανάκι χτύπησε και το τραμ εξαφανίστηκε από τους δρόμους της Αθήνας. Για τα επόμενα 44 χρόνια, έστω...

queen.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα