ΠΑΣΟΚ: Παίρνει φωτιά η κούρσα της διαδοχής

13:57 4/3/2012 - Πηγή: 24wro
Ενα νέο ξεκίνημα, που θα επιτρέψει στο ΠΑΣΟΚ να ανακόψει την ελεύθερη πτώση του στα...
γκάλοπ και να «επανέλθει» με καλύτερους όρους στο πολιτικό σκηνικό, προσδοκούν βουλευτές και στελέχη του Κινήματος από την εκλογή νέου αρχηγού στις 18 Μαρτίου.

Ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τους υποψηφίους και τους υποστηρικτές τους, καθώς μέσα σε δύο εβδομάδες καλούνται να «ξεπεράσουν» εαυτούς, να αναστήσουν τις «νεκρές» οργανώσεις,
να κινητοποιήσουν τουλάχιστον τους βασικούς πυρήνες των οπαδών και να προσελκύσουν έναν «αξιοπρεπή» αριθμό μελών και φίλων στις «πράσινες» κάλπες.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής», τα δύο χρόνια Μνημονίου έχουν σπάσει τους παραδοσιακούς δεσμούς του ΠΑΣΟΚ με τις περισσότερες κοινωνικές ομάδες, σημαδεύοντας την «εικόνα» του, ενώ έχουν εγκλωβίσει τους βουλευτές του σε μια περιδίνηση με τις πλέον αρνητικές προοπτικές.

Ωστόσο οι πιο ψύχραιμοι, παρότι κατανοούν τις δυσκολίες, φιλοδοξούν ότι με τις κατάλληλες κινήσεις από τη νέα ηγεσία θα περάσουν δυναμικά στην «επόμενη μέρα» και θα συσπειρώσουν ξανά τους απογοητευμένους οπαδούς, αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά τους έως τις εθνικές εκλογές. Πρόκειται για στελέχη που στη συντριπτική τους πλειοψηφία στηρίζουν την ανάδειξη στην ηγεσία του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του, αλλά χαρακτηρίζεται ήδη οιονεί πρόεδρος.

Ο υπουργός Οικονομικών επιστρέφοντας προχθές από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα (με τα πρώτα θετικά σχόλια των Ευρωπαίων στις αποσκευές του) «δεσμεύτηκε» στους συνεργάτες του, που ανησυχούν ότι θα ασχοληθεί -στο περιθώριο των «καυτών» λόγω PSI αυξημένων καθηκόντων του- και με τα εσωκομματικά.

Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι προγραμμάτιζε γι' αυτό το Σαββατοκύριακο συναντήσεις με κορυφαία στελέχη, καθώς και τηλεφωνικές επικοινωνίες με όλους όσοι εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην κούρσα της διαδοχής.

Σημειώνεται ότι το «φαβορί» των εσωκομματικών εκλογών είχε διαμηνύσει πως επιμένει στην εκλογή από τη βάση και στη συλλογή υπογραφών υπέρ των υποψηφίων - δηλαδή στην πιστή τήρηση του καταστατικού, κάτι που «υπενθύμισε» ο Γ. Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Παρασκευή.

Ο κ. Βενιζέλος επιδιώκει όχι κάτι λιγότερο από την ευρεία πολιτική νομιμοποίηση της διαδικασίας εκλογής του, ενώ σε κάθε περίπτωση θέλει να «επικυρώσει» όρους κυριαρχίας στο εσωκομματικό σκηνικό.

Οσο για το ερώτημα που απασχολεί τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και την κοινή γνώμη σχετικά με την πιθανή παραίτηση του Ευ. Βενιζέλου από την κυβέρνηση ώστε να κατέλθει απερίσπαστος στον εσωκομματικό στίβο, την απάντηση δίνει ο ίδιος: «Είναι αδιανόητη η παραίτηση, όσο διαρκεί η διαδικασία του PSI», βάζοντας τέλος στην παραφιλολογία. Κάτι τέτοιο, βέβαια, μπορεί να γίνει λίγο πριν ή λίγο μετά τη 18η Μαρτίου, εάν και εφόσον δεν υπάρξει κάποια εμπλοκή με το «κούρεμα» του χρέους.

Την περασμένη Δευτέρα ο Χρήστος Παπουτσής αιφνιδίασε ως προς
Keywords
Τυχαία Θέματα