Πακιστάν: Πιθανός τρομοκρατικός στόχος τα πυρηνικά

18:10 24/5/2011 - Πηγή: 24wro
Για τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις φοβάται…
το Πακιστάν και την πιθανότητα να γίνουν στόχος τρομοκρατικής επίθεσης.
Η πρόσφατη πολιορκία της ναυτικής βάσης από Ταλιμπάν, η οποία απείχε λίγα μόλις χιλιόμετρα από σημείο όπου φυλάσσονται πυρηνικά όπλα, αποτελεί ένα πιθανό σενάριο επίθεσης: μια ομάδα καλά εκπαιδευμένων ανδρών, με κιάλια νυχτερινής όρασης και με τη σιωπηρή συνενοχή ισλαμιστών στρατιωτικών αξιωματούχων, κατάφεραν να καταλάβουν τη ναυτική βάση.
Πάντως, ειδικοί συμφωνούν ότι τα 70-100 πυρηνικά όπλα που διαθέτει το Πακιστάν είναι ασφαλή. Μάλιστα, η ασφάλεια στις πυρηνικές
εγκαταστάσεις έχει αυξηθεί.
Ωστόσο κάθε επίθεση που σημειώνεται στη χώρα αιφνιδιάζει τους αναλυτές και τους στρατιωτικούς, κυρίως για το γεγονός ότι οι δράστες καταφέρνουν να φτάσουν στην καρδιά των στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Ίσως μάλιστα κάποια μέρα να μπορέσουν να κλέψουν πυρηνικό υλικό ή να διεισδύσουν επιτυχώς σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Η βασική ανησυχία είναι μήπως οι «εκ των έσω» συνεργάτες των τρομοκρατών διευκολύνουν κάποια επίθεση σε πυρηνική βάση. Ακόμη και μια ανεπιτυχής επίθεση θα μπορούσε να σπείρει τον πανικό στις ένοπλες δυνάμεις και να πυροδοτήσει περαιτέρω πιέσεις από την Ουάσινγκτον.
Οι Ταλιμπάν, που ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στη ναυτική βάση, άφησαν να εννοηθεί ότι είχαν τη βοήθεια κάποιων «ντόπιων» αλλά απέφυγαν να διευκρινίσουν εάν επρόκειτο για μέλη του προσωπικού της βάσης. «Οι ντόπιοι φίλοι μας από το Καράτσι μας βοήθησαν στην επιχείρηση αλλά δεν θα πως αν έχουμε φίλους μέσα στη βάση ή όχι», είπε ο εκπρόσωπός τους, Εχσανουλάχ Εχσάν, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

newsbomb
Keywords
Τυχαία Θέματα