Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο του μαστού

22:03 18/9/2012 - Πηγή: 24wro

Με τον όρο «καρκίνο του μαστού» εννοούμε την παρουσία κακοήθη όγκου στον μαστικό αδένα...
Εμφανίζεται κατά κόρον στις γυναίκες, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που παρουσιάζεται και στους άντρες.

Η θνησιμότητα λόγω του συγκεκριμένου καρκίνου, έχει σχετικά μειωθεί τα τελευταία χρόνια σε περιοχές όπως η Αμερική και κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της έγκυρης διάγνωσης και άμεσης αντιμετώπισης.

Διάγνωση

Οι γυναίκες στις δεκαετίες των 20 και 30, καλό είναι να κάνουν ψηλάφηση μόνες τους ή να εξετάζονται από γιατρό κάθε 3 χρόνια. Η πιο κατάλληλη περίοδος εξέτασης του
μαστού είναι η δεύτερη βδομάδα της περιόδου. Μετά τα 40 συστήνεται ετησίως κλινική εξέταση από ειδικό.

Οι υπόλοιπες εξετάσεις όπως η μαστογραφία και μαγνητική τομογραφία καθορίζονται από τον ίδιο τον γιατρό και το ιστορικό του ασθενούς.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου μπορούν να διακριθούν σε γενετικούς και περιβαλλοντικούς. Οι περιβαλλοντικοί παρ’ όλ’ αυτά συνεχίζουν να επιδρούν περισσότερο συγκριτικά με τους γενετικούς. Υπάρχουν επίσης αιτίες οι οποίες μπορούν να τροποποιηθούν και κάποιες οι οποίες δεν μπορούν. Αιτίες τις οποίες μπορούμε να επηρεάσουμε είναι το βάρος, η φυσική δραστηριότητα και η διατροφή. Παρακάτω ακολουθούν μερικοί από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου:

Φύλο: Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο συγκριτικά με τους άντρες

Ηλικία: Όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα. Η πλειοψηφία των καρκίνων παρουσιάζεται μετά τα 50 – 60.

Εθνικότητα: Η καυκάσια φυλή φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερο κίνδυνο από τους Κινέζους και τους Ιάπωνες.

Ηλικία εμμηναρχής και εμμηνόπαυσης: Φαίνεται ότι η έναρξη της περιόδου πριν την ηλικία των 12 και το σταμάτημα μετά την ηλικία των 55 αποτελούν παράγοντα κινδύνου

Προσωπικό Ιστορικό υγείας: Η παρουσία καρκίνου στο ένα στήθος, παρ’ όλη την θεραπεία του, αποτελεί παράγοντα κινδύνου.

Οικογενειακό Ιστορικό: Πραγματικά, τα άτομα με συγγενείς που παρουσίασαν καρκίνο του μαστού, όντως βρίσκονται στην επικίνδυνη κατηγορία, χωρίς να σημαίνει ότι θα παρουσιάσουν και αυτά. Απλά, καλό είναι, να είναι πιο επιμελείς στον προληπτικό έλεγχο.

Εγκυμοσύνη: Γυναίκες που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά ή γέννησαν μετά την ηλικία των 30, έχουν αυξημένο κίνδυνο

Πυκνό Στήθος: Γυναίκες με πυκνό στήθος έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτό μπορεί να διακριθεί στην μαστογραφία

Μετάλλαξη Γονιδίων: Μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια όπως το BRCA1, BRCA2 όντως έχουν συσχετισθεί με αύξηση της πιθανότητας για καρκίνου του μαστού. Βέβαια, αν και η πιθανότητα είναι αυξημένη, δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θα παρουσιαστεί. Η εξέταση των συγκεκριμένων γονιδίων είναι θέμα του θεράποντα γιατρού σε ποιες γυναίκες θα την συστήσει, γνωρίζοντας επίσης ότι οι συγκεκριμένες μεταλλάξεις δεν αφορούν όλες τις μορφές του καρκίνου του μαστού. Άρα δεν μιλάμε για έναν απλό προληπτικό έλεγχο.

Ιονίζουσα
Keywords
Τυχαία Θέματα