Η φοροδιαφυγή κοστίζει στην Ελλάδα όσο το πακέτο των 11,2 δισ. ευρώ!

21:54 18/9/2012 - Πηγή: 24wro
Το πρόβλημα της τεράστιας διαρροής πολυπόθητων φορολογικών εσόδων ύψους 11,2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση ταλανίζει το ελληνικό Δημόσιο,σύμφωνα με σχετική έρευνα...
Με το ποσό των διαφυγόντων φορολογικών εσόδων να ανέρχεται σε επίπεδα αντίστοιχα του οικονομικού οφέλους που αναμένεται να προκύψει από τα επικείμενα μέτρα υπέρ της δημοσιονομικής προσαρμογής, οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς καλούνται να επιλύσουν έναν εξαιρετικά δύσκολο γρίφο.

Στο συμπέρασμα ότι εάν υπήρχε ουσιαστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τότε θα ήταν δυνατό να αποφευχθεί η περικοπή των μισθών και των συντάξεων,
καταλήγει μελέτη που δημοσιοποιήθηκε σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Τιτλοφορούμενη, «Φοροδιαφυγή ανά επαγγελματικό κλάδο: Στοιχεία από τη χορήγηση πιστώσεων στην Ελλάδα», η μελέτη της -επικεφαλής- Μαργαρίτας Τσούτουρας, επίκουρης καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και του Νικόλαου Αρταβάνη, μεταπτυχιακού φοιτητή του Πανεπιστημίου Virginia Tech, αξιοποιεί στοιχεία για τις δανειοδοτήσεις ελεύθερων επαγγελματιών από μια αντιπροσωπευτική τράπεζα στην Ελλάδα (στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες κ.ά.) και τα ποσά που καταβάλλονται για τις δόσεις εξόφλησής τους, καταλήγοντας στο ότι οι φορολογούμενοι αυτοί καταβάλλουν κάθε χρόνο το 82% του δηλωθέντος εισοδήματός τους για την εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Ιδιαίτερα, υφίστανται κλάδοι όπως εκείνοι των γιατρών, των μηχανικών κ.ο.κ. στους οποίους το εν λόγω ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο, φθάνοντας έως και το 155%.

Βάσει των παραπάνω, υπολογίστηκε ότι το σύνολο των εισοδημάτων που δεν δηλώθηκε από τους ελεύθερους επαγγελματίες το 2009, φθάνει τα 28 δισ. ευρώ.

Αν στο ποσό των 28 δισ. ευρώ εφαρμοστεί ένας συντελεστής 40%, τότε ο φόρος που δεν καταβάλλεται ανέρχεται σε 11,2 δισ. ευρώ.

Η μελέτη πριμοδοτεί τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προς περιορισμό της φοροδιαφυγής, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

- Η πραγματοποίηση στοχευμένων ελέγχων σε περιοχές και ομάδες επαγγελμάτων με υψηλή φοροδιαφυγή.

- Η θέσπιση τεκμαρτού φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες.

moneypost.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα