Οκτώ εβδομάδες με την πλάτη στον τοίχο...

20:16 17/1/2012 - Πηγή: 24wro

Η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει 8 βδομάδες για να... φέρει σε πέρας το πακέτο διάσωσης της χώρας. Αυτό σημαίνει, ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να κλείσει δύο μείζονος σημασίας συμφωνίες, την κατ’ αρχή συμφωνία με τους ιδιώτες δανειστές και την δανειακή σύμβαση με την τρόικα.

Και
τα δύο αυτή τη στιγμή δεν είναι ορατά.
Η διαπραγματευτική θέση της χώρας είναι αδύναμη. Σε ότι αφορά στο PSI αυτό γίνεται ορατό από την κινητοποίηση όλου του δυναμικού της ευρωζώνη, της Γερμανίας και του ΔΝΤ, στην κατεύθυνση άσκησης πίεσης προς τους ιδιώτες επενδυτές, ώστε αυτοί να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις τους για τα επιτόκια και τις διασφαλίσεις.
Το πόκερ που παίζεται σε αυτό το τραπέζι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, αφού η απειλή προς τις τράπεζες είναι μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας. Αυτό είναι ένα παιχνίδι με τη φωτιά που όμως έχει πολλές πιθανότητες να βγει στην Ευρωζώνη, αν οι Ευρωπαίοι καταφέρουν να ευθυγραμμίσουν τους δικούς τους τραπεζίτες (αυτό επιδιώκουν οι παρεμβάσεις της Κομισιόν και του Σόιμπλε στις διαπραγματεύσεις) και τα μεγάλα «σπίτια» που συνήθως σε τέτοιες καταστάσεις, επιλέγουν να το παίξουν θεσμικοί. Στόχος είναι να συγκεντρωθεί μια «κρίσιμη μάζα» για τη συμφωνία, αυτή να προχωρήσει ανεξαρτήτως του τι θα κάνουν τα Hedge Funds. Στην περίπτωση αυτή, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα πληρωθούν τα CDS αφού στην επιτροπή που θα το αποφασίσει κάθονται και ευρωπαϊκές τράπεζες, που δεν θέλουν να χάσουν διπλά. Πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους ότι αυτή τη στιγμή ήδη διεξάγονται διαπραγματεύσεις γι’ αυτό μεταξύ της ΕΕ και των θεσμικών οργάνων της αγοράς παραγώγων.
Η εξάρτηση της κυβέρνησης Παπαδήμου από την βοήθεια των Ευρωπαίων, αλλά και του ΔΝΤ για την επιτυχία του PSI σημαίνει ότι και στο δεύτερο μέτωπο – απέναντι στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ – η διαπραγματευτική της θέση είναι υπονομευμένη. Από την άλλη πλευρά, σε κανένα από τα θέματα τα οποία έχουν συμφωνηθεί η Ελλάδα δεν έχει να επιδείξει κάποια πρόοδο.
Η τρόικα έρχεται στην Αθήνα για να επιβάλλει πράγματα και η κυβέρνηση το ξέρει, γι’ αυτό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να νομοθετήσει π.χ. τη μείωση μισθών. Έχοντας επίγνωση ότι βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, στο Μαξίμου έχουν μελετήσει μια αντιπρόταση στην τρόικα για περικοπές αλλά και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε τουλάχιστον να μπορέσουν να μπουν στη συζήτηση. Το θέμα είναι, πόσο καλά το έχουν μελετήσει, και πόσο πειστικό είναι. Πολύ καιρό δεν είχαν πάντως στη διάθεση τους. Στο επιτελείο Παπαδήμου η συζήτηση για την αντιπρόταση ξεκίνησε λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Στην συζήτηση για τη δανειακή σύμβαση πάντως, και όχι σ’ εκείνη για το PSI θα κριθεί το πακέτο διάσωσης. Αν αυτή καταλήξει σε συμφωνία, τότε θα υπάρξει ενίσχυση της Ελλάδος ανεξάρτητα από την έκβαση του PSI.
Keywords
Τυχαία Θέματα