Έρχεται μείωση εγγυημένων τιμών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά....

19:51 17/1/2012 - Πηγή: 24wro
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του... Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), μείωση των εγγυημένων τιμών αγοράς της ηλεκτρικής...

Πιο συγκεκριμένα, στελέχη του ΣΕΦ δήλωσαν χθες σε εκδήλωση του Συνδέσμου πως θεωρούν λογική τη διόρθωση των εγγυημένων τιμών, ζητώντας όμως οι νέες τιμές να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των επενδύσεων και να ισχύσουν μόνο για τις νέες εγκαταστάσεις (κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί το υπουργείο) και όχι, όπως δήλωσαν,
για υφιστάμενες εγκαταστάσεις ή όσες έχουν συμφωνήσει τις τιμές με το Διαχειριστή του Συστήματος αλλά μόνο για τις νέες.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας προβλέπεται σταδιακή μείωση των τιμών αγοράς της «πράσινης» ενέργειας κατά 5% ανά εξάμηνο, ενώ μία από τις προτάσεις που εξετάζεται είναι η εφαρμογή από φέτος των τιμών του 2013, δηλαδή να γίνει μείωση των τιμών κατά 10%.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι από την πλευρά τους, οι εταιρείες φωτοβολταϊκών τονίζουν πως βασική παράμετρος για την υλοποίηση των επενδύσεων δεν είναι οι τιμές αγοράς της ενέργειας αλλά η διασφάλιση χρηματοδότησης από τις τράπεζες, η επίλυση των προβλημάτων γραφειοκρατίας, η αποφυγή φορολογικών «εκπλήξεων» και η αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης στη χώρα. Μάλιστα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρονται δύο μεγάλα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία αποχώρησαν από την ελληνική αγορά το τελευταίο διάστημα λόγω των καθυστερήσεων στη λήψη των απαραίτητων αδειών. ενέργειας από φωτοβολταϊκά προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, με στόχο τη μείωση της δαπάνης αγοράς «πράσινης ενέργειας.
Keywords
Τυχαία Θέματα