Οι δημοσκόποι τρελάθηκαν και δίνουν ό,τι θέλουν στον ΣΥΡΙΖΑ

10:54 1/6/2012 - Πηγή: 24wro
Δεκαεπτά ημέρες πριν από τις εκλογές το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει, αλλά μονόν ως προς τους...
μονομάχους. Σε αυτό συμφωνούν όλες οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνουν, σε αντίθεση με όλα τα άλλα κόμματα
-εκτός της Δημοκρατικής Αριστεράς- που χάνουν σημαντικό μέρος της εκλογικής τους επιρροής, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην κάλπη της 6ης Μαΐου.

Ομως, υπάρχει ακόμη ένα νεφελώδες τοπίο ως προς το πιο κόμμα προηγείται και το ποιοι κατά περίπτωση θα είναι οι κυβερνητικοί εταίροι.

Το γεγονός ότι τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση κυρίως σε ότι αφορά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων: Κυμαίνεται από 23,6 έως και 31,5% και αυτό κατά περίπτωση το τοποθετεί από κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης ως βασικό κυβερνητικό εταίρο σε κυβέρνηση της αριστεράς μαζί με τη ΔΗΜΑΡ χωρίς να χρειάζονται κανένα άλλο καθώς θα συγκεντρώνουν μαζί 154 έδρες στη νέα Βουλή.

Στην αντίθετη περίπτωση, των δημοσκοπήσεων που προηγείται η Νέα Δημοκρατία τα πράγματα δεν είναι τόσο καθαρά καθώς δεν είναι σαφές ότι φτάνουν οι βουλευτές της μαζί με αυτούς του ΠΑΣΟΚ για να συγκροτήσουν αυτοδύναμη συγκυβέρνηση. Σε περίπτωση που χρειάζεται και τρίτος εταίρος τότε η κατάσταση περιπλέκεται καθώς σίγουρα δεν υπάρχει περίπτωση σύμπραξης -για διαφορετικούς λόγους κατά περίπτωση- με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.

Το ενδεχόμενο να μπει στη Βουλή η σύμπραξη Δημιουργία ΞανάΔράσηΦιλελεύθερη Συμμαχία δίνει ενδεχομένως μια ασφαλή απάντηση για τον τρίτο εταίρο.

Η σημαντικές αποκκλίσεις των δημοσκοπήσεων εκτός του ότι επιτείνουν κλίμα σύγχυσης και αβεβαιότητας στις αγορές δημιουργούν και εύλογα ερωτηματικά για τη μεθοδολογία αλλά και τον τρόπο κατανομής των αναποφάσιστων.

Πάντως αυτό που καθίσταται σαφές είναι ότι η Ελλάδα απέκτησε το νέο της δικομματισμό που ακόμη δεν έχει δείξει το πλήρες εύρος της δυναμικής του.
Keywords
Τυχαία Θέματα