Ομπάμα: Απαραίτητη η συμμαχία ΗΠΑ και Ευρώπης

20:55 25/5/2011 - Πηγή: 24wro
Με δυνατό χειροκρότημα ολοκληρώθηκε η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στο Γουέστμίνστερ...
Σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο, ο ίδιος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της στην Ευρώπη θα παραμείνουν "απαραίτητοι" αυτό τον αιώνα.
Είναι ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που αντιμετωπίσει τους βουλευτές και τα μέλη της Βουλής των Λόρδων στο Westminster
Hall, τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Πρόεδρος της Αμερικής επαίνεσε τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανία ως "μία από τις παλαιότερες και ισχυρότερες συμμαχίες που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος".
Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλυψε μια σειρά θεμάτων, για την εξωτερική πολιτική, την οικονομική ανάπτυξη και τη διεθνή ασφάλεια.
Στην αρχή της ομιλίας του αναγνώρισε ότι η σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ έχει υπερβολικά αναλυθεί, αλλά πρόσθεσε: "Υπάρχουν λίγα έθνη που είναι πιο σταθερά, μιλούν πιο δυνατά και πολεμούν πιο σκληρά για να υπερασπιστούν τις δημοκρατικές αξίες σε όλο τον κόσμο, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. "
Ο Πρόεδρος Ομπάμα απευθυνόμενος στους πολιτικούς που συγκεντρώθηκαν στο Westminster Hall -ανάμεσά τους οι πρώην πρωθυπουργοί, σερ Τζον Μέιτζορ, ο Τόνι Μπλερ και ο Γκόρντον Μπράουν - ότι οι δύο χώρες είχαν "φτάσει σε κρίσιμο σημείο για μια ακόμη φορά" μετά τη παγκόσμια ύφεση και χρόνια συγκρούσεων .
Είπε ότι με την εκκαθάριση των επιχειρήσεων στο Ιράκ, η πρόοδος στο Αφγανιστάν και το τεράστιο πλήγμα που δέχτηκε η Αλ-Κάιντα με τη δολοφονία του ηγέτη της Οσάμα Μπιν Λάντεν" ήρθε η ώρα να ανοίξει ένα "νέο κεφάλαιο στην κοινή μας ιστορία" με νέες προκλήσεις - όπως οι επαναστάσεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, την κλιματική αλλαγή, τα τρομοκρατικά δίκτυα.
Αλλά απέρριψε την επιχειρηματολογία ότι η άνοδος των υπερδυνάμεων, όπως η Κίνα και η Ινδία, σήμανε το τέλος για την αμερικανική και την ευρωπαϊκή επιρροή στον κόσμο.
"Ίσως, το επιχείρημα ότι τα έθνη αυτά αποτελούν το μέλλον, καθώς και ο χρόνος για την ηγεσία μας έχει περάσει, είναι λάθος. Η ώρα για την ηγεσία μας είναι τώρα", είπε.
«Ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι δημοκρατικοί μας σύμμαχοι, που διαμόρφωσαν έναν κόσμο στον οποίο τα νέα έθνη θα μπορούσαν να αναδυθούν και οι άνθρωποι θα μπορούσαν να εξελιχθούν.
"Και ακόμη, όσο πιο πολλά έθνη αναλάβουν τις ευθύνες της παγκόσμιας ηγεσίας, η συμμαχία μας θα εξακολουθεί να είναι απαραίτητη με στόχο ένα αιώνα πιο ειρηνικό, πιο ευημερή και δικαιότερο".

newscode.gr 
Keywords
Τυχαία Θέματα