Ο κοκκύτης απειλεί και τους εμβολιασμένους

15:43 5/10/2012 - Πηγή: 24wro
Έχετε περάσει τον κοκκύτη...
Μην βιαστείτε να απαντήσετε αρνητικά, διότι είναι πολύ πιθανό να κάνετε λάθος. Και αυτό, διότι ούτε το εμβόλιο που κάνουν τα παιδιά ούτε η νόσος καθ’ εαυτή παρέχουν μόνιμη ανοσία, γι’ αυτό και κάθε 3-5 χρόνια παρατηρούνται εξάρσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο δρ Τζέιμς Ντ. Τσέρυ, καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) και ειδικός σε θέματα κοκκύτη, τα παιδιά κάνουν πέντε δόσεις του τριπλού εμβολίου διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη. Ωστόσο, «οι ήπιες μορφές της νόσου, σχεδόν
ποτέ δεν γίνονται αντιληπτές», τονίζει.

Όπως επισημαίνει, ένας άνθρωπος που έχει περάσει τον κοκκύτη ή έχει εμβολιαστεί εναντίον του, μπορεί ακόμα να μολυνθεί από το υπαίτιο βακτήριο. Σε τέτοια περίπτωση, μπορεί να εκδηλώσει συμπτώματα όμοια με αυτά του κοινού κρυολογήματος – συνάχι ή «μπούκωμα», λίγο ή καθόλου πυρετό και βήχα – τα οποία θα ξεπεράσει, δίχως να πάει καν στον γιατρό.

Ο κοκκύτης είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός, περνώντας από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του βήχα και του φταρνίσματος. Εάν ένας μολυσμένος άνθρωπος έρθει σε επαφή με ένα ανεμβολίαστο νήπιο, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές.

Τα μωρά που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα μπορεί να εκδηλώσουν πνευμονία, σοβαρά προβλήματα αναπνοής και τρομακτικούς σπασμούς, ενώ κινδυνεύουν ακόμα και να χάσουν τη ζωή τους. Περισσότερα από τα μισά μολυσμένα μωρά χρειάζονται νοσηλεία, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Το τριπλούν εμβόλιο χορηγείται στις ηλικίες 2, 4 και 6 μηνών, μετά σε ηλικία 15-18 μηνών και 4-6 ετών.

Το εμβόλιο που χορηγείται σήμερα (DTaP) είναι το ακυτταρικό του κοκκύτη, το οποίο αντικατέστησε το 2005 το παλαιού τύπου του «ολόκληρου κυττάρου» (DTP) που συχνά προκαλούσε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως υψηλό πυρετό, σπασμούς, λιποθυμικά επεισόδια κ.ά.

Παρ’ όλα αυτά, ετησίως καταγράφονται στις ΗΠΑ πάνω από 27.500 κρούσματα κοκκύτη, ενώ ειδικά φέτος αναμένεται να είναι πολύ περισσότερα, καθώς ήδη μέχρι τα τέλη Αυγούστου είχαν ξεπεράσει τα 25.000, κοστίζοντας τη ζωή σε 13 ασθενείς – και οι περισσότεροι ήταν μωρά ηλικίας κάτω του 1 έτους.

Επίμονο πρόβλημα

Γιατί, όμως, εξακολουθεί να είναι τόσο διαδεδομένη μία νόσος που προλαμβάνεται με τους εμβολιασμούς; Την απάντηση φαίνεται πως δίνει μια νέα μελέτη από το Κέντρο Μελετών των Εμβολίων του ιατρικού οργανισμού Kaiser Permanente στην Καλιφόρνια, η οποία κατέγραψε με ακρίβεια για πρώτη φορά πόσο γρήγορα εξασθενεί η ανοσία που παρέχει ο εμβολιασμός.

Η δρ Νίκολα Π. Κλάιν και οι συνεργάτης της ανακάλυψαν ότι ακόμα και όταν χορηγούνται σωστά οι πέντε δόσεις του ακυτταρικού εμβολίου, η προστασία των παιδιών από τον κοκκύτη φθίνει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, με τις πιθανότητες νοσήσεως να αυξάνονται κατά μέσον όρο κατά 42% τον χρόνο.

Επιπλέον, τα παιδιά που εκδηλώνουν κοκκύ
Keywords
Τυχαία Θέματα