Ο κωφάλαλος ράπερ

12:42 18/6/2011 - Πηγή: 24wro
Ο 33χρονος Μάρκο Βουορινχάιμο είναι Φινλανδός. Είναι ράπερ…
Είναι διάσημος στην πατρίδα του και σιγά σιγά και στον υπόλοιπο κόσμο. Και είναι κωφάλαλος, παιδί, μάλιστα, οικογένειας κωφαλάλων, που δεν αντιμετώπισε ποτέ την ιδιαιτερότητά της ως «ειδική ανάγκη».


Ούτε και ο Μάρκο την αντιμετωπίζει έτσι. Προτιμά να συστήνεται ως μέλος μιας «γλωσσικής μειονότητας με τη δική της κουλτούρα και ιστορία». Εννοεί φυσικά την κοινότητα όσων επικοινωνούν με τη νοηματική γλώσσα (sign language). Από εκεί αντλεί και το ψευδώνυμο με το οποίο είναι γνωστός στον κόσμο του χιπ-χοπ: Signmark υπέγραφε
και στους δύο προσωπικούς δίσκους που έχει κυκλοφορήσει (από τη Warner).


Ο αμύητος στο μουσικό σύμπαν του Μάρκο δεν μπορεί βέβαια παρά να αναρωτηθεί πώς ερμηνεύει τα χιπ-χοπ τραγούδια του που, όλα, συνδέονται με την ιστορία, την κουλτούρα και τον αγώνα για τα δικαιώματα της δικής του «μειονότητας». Την απάντηση θα δουν και θα ακούσουν εκ του σύνεγγυς όσοι θα βρεθούν αύριο (8.30 μ.μ.) στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, στη συναυλία που συνδιοργανώνει, με ελεύθερη είσοδο, η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας και η Επιτροπή Νεολαίας της ΟΜΚΕ. Ο τίτλος της είναι «See the music». Εκτός από τον Signmark, η συναυλία υπόσχεται να «δείξει» τη μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα (που θα ερμηνεύσει μερικά από τα πιο κλασικά του τραγούδια, με παράλληλη μετάφραση στην ελληνική νοηματική γλώσσα), καθώς και της ομάδας Quilombo που μαζί με μία 12μελή μπάντα κρουστών θα φροντίσουν για το εορταστικό φινάλε της βραδιάς.


Μεγάλος γκεστ-σταρ της εκδήλωσης ο Signmark, θα «τραγουδήσει» τους στίχους του στην αμερικανική νοηματική γλώσσα, όσο ο σταθερός συνεργάτης του κι επίσης γνωστός χιπ-χοπ μουσικός Brandon θα «δανείζει» φωνή στα τραγούδια. Πώς θα γίνει αυτό; Ο Μάρκο δίνει μεστές, σαφείς και ειλικρινείς απαντήσεις, διαφωτίζοντάς μας και γι' αυτό και για πολλά άλλα, σημαντικότερα κι από την αυριανή εκδήλωση.


- Μπορεί να είναι κοινότοπο, αλλά σ' αυτήν την περίπτωση είναι και ουσιαστικό: Τι λέτε σε νέους ανθρώπους που ανήκουν στη δική σας «γλωσσική μειονότητα»;


«Να βεβαιωθούν ότι εκτιμούν όσο πρέπει την ωραία μας γλώσσα. Να της επιτρέψουν να φαίνεται και να ανθεί. Να σιγουρευτούν ότι παραμένει καθημερινά ζωντανή και παρούσα».


- Ποιος ήταν ο πρώτος ήχος και ποια η πρώτη μουσική που «ακούσατε»;


«Η πρώτη μουσική προερχόταν από κάτι κρουστά στο νηπιαγωγείο: Περισσότερο τα αισθάνθηκα με την αφή, παρά τα άκουσα με τα αυτιά μου. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι ο ήχος είναι, ουσιαστικά, κύματα που ταξιδεύουν στην ατμόσφαιρα κι ότι, όταν αυτά προσκρούουν σε κάτι, μπορεί κάποιος να αισθανθεί τις δονήσεις. Τον πρώτο ήχο της ζωής μου, όμως, δεν τον θυμάμαι, αν και το πιθανότερο είναι ότι προερχόταν από το ιατρικό ωτοσκόπιο στη διάρκεια κάποιας από τις εκατοντάδες εξετάσεις που έπρεπε να υποστώ ως παιδί».


- Πώς ήταν τα παιδικά και τα σχολικά σας χρόνια;

Keywords
Τυχαία Θέματα