Ο εισαγγελέας στα ίχνη των €8 εκατ.

09:52 7/8/2012 - Πηγή: 24wro
Tο ΣΔΟΕ διερευνά την καταγγελία περί φοροδιαφυγής κατά την μεταφορά του...
ποσού από το πρώην στέλεχος της Αγροτικής Τράπεζας.

Την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Σπύρου Μουζακίτη προκάλεσε η αποκάλυψη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ότι διερευνάται καταγγελία σχετικά με ανώτατο στέλεχος της Αγροτικής
Τράπεζας που έβγαλε 8 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό. Η υπόθεση αφορά τον πρώην διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας Θεόδωρο Πανταλάκη, ο οποίος με δήλωσή του παραδέχθηκε ότι μετέφερε στο εξωτερικό τμηματικά 8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για χρήματα νόμιμα που προέρχονται από την οικογενειακή περιουσία του.

Ο οικονομικός εισαγγελέας έδωσε χθες εντολή στο ΣΔΟΕ να διερευνήσει αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της φοροδιαφυγής ή των παράνομων εσόδων και στη συνέχεια θα αναζητήσουν την προέλευση του ποσού των 8 εκατ. ευρώ. Πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του κ. Πανταλάκη επισημαίνουν ότι οι συναλλαγές με το εξωτερικό ήταν επενδυτικής φύσεως και επειδή δεν επιτεύχθηκε ο επιδιωκόμενος στόχος το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων έχει επιστρέψει στην Ελλάδα.

Ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ απαντώντας στις κατηγορίες δήλωσε ότι τα χρήματα είναι δικά του και της οικογένειάς του. Οπως είπε είναι νόμιμα χρήματα, δηλωμένα και φορολογημένα, και αποτελούν μέρος της οικογενειακής περιουσίας του, το ύψος της οποίας τα δικαιολογεί. Ο κ. Πανταλάκης διευκρινίζει ακόμη ότι η κίνηση του λογαριασμού αποδεικνύει ότι μετακινήθηκαν σε δόσεις και σκοπός της συναλλαγής ήταν η απόκτηση περιουσιακού στοιχείου στο εξωτερικό.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Προβόπουλος, κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του στη Βουλή, την προηγούμενη Παρασκευή, είχε πει: «Η Τράπεζα της Ελλάδος δέχθηκε καταγγελία που ανέφερε ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της Αγροτικής Τράπεζας, πολύ υψηλόβαθμο, έβγαλε τους περασμένους μήνες 10 εκατ. ευρώ. Αμέσως προχωρήσαμε στους σχετικούς ελέγχους. Δεν μπορώ να πω τα ευρήματα της έρευνας, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι έχουν σταλεί στις αρμόδιες Αρχές για να ελεγχθεί η νομιμότητα των κινήσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα με τις καταθέσεις του κ. Πανταλάκη στο εξωτερικό ήταν γνωστό εδώ και δυόμισι μήνες στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ειδικότερα, η μεταφορά τους στο εξωτερικό έγινε μέσω δύο ξένων τραπεζών, της HSBC και της Citibank Ελλάδος. Αυτό που τίθεται προς διερεύνηση από τον οικονομικό εισαγγελέα και το ΣΔΟΕ είναι, όπως προαναφέρθηκε, η προέλευση των χρημάτων και φυσικά η νόμιμη απόκτησή τους.

«FINANCIAL TIMES». Το θέμα απασχόλησε και μεγάλα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού, με τα πιο καυστικά σχόλια να προέρχονται από τους «Financial Times» του Λονδίνου. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η μεταφορά χρημάτων προς το εξωτερικό, ιδιαίτερα το Λονδίνο, για αγορά ακινήτων είναι μια πρακτική συνηθισμένη για τους πλούσιους Ελληνες από τότε που εκδηλώθηκε η κρίση. Ακόμα και νόμιμη, η πρακτική αυτή μπορεί, ωστόσο, να μην είναι και πολύ «ηθική», απέναντι στις θυσίες τ
Keywords
Τυχαία Θέματα