Ο μπάτλερ του Πάπα θεωρεί τον εαυτό του όργανο του Αγίου Πνεύματος

22:42 15/8/2012 - Πηγή: 24wro
Σε δίκη προσάγεται ο Πάολο Γκαμπριέλε, οικονόμος...
του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, για τη διαρροή... απόρρητων εγγράφων από τα παπικά διαμερίσματα.

Στο εδώλιο θα καθίσει κατηγορούμενος για συνέργεια και ο Κλάουντιο Σιαρπελέτι, τεχνικός πληροφορικής στην κεντρική κυβέρνηση του Βατικανού.

Το μακροσκελές κατηγορητήριο προσφέρει στοιχεία για τα κίνητρα και τη νοητική κατάσταση του μπάτλερ, ο οποίος φέρεται θεωρούσε ότι βρισκόταν στην «υπηρεσία» του Αγίου Πνεύματος για να εξαγνίσει την Καθολική Εκκλησία.

Στο σύνθετο 35σέλιδο κατηγορητήριο
αναφέρεται πως ο 46χρονος οικονόμος του Πάπα δήλωσε στους ερευνητές ότι ενήργησε κατ' αυτό τον τρόπο διότι είδε «το κακό και τη διαφθορά παντού στην Εκκλησία» και ήθελε να συνδράμει στην ξερίζωσή του «διότι ο Πάπας δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένος».

Σε άλλο σημείο του κατηγορητήριου αναφέρεται ότι δήλωσε πως αφότου άρχισε να αντιγράφει και να διαρρέει τα απόρρητα έγγραφα «έφθασε σε ένα σημείο μη επιστροφής και δεν μπορούσε πλέον α ελέγξει τον εαυτό του».

«Πάντα με ενδιέφερε ο τομέας των πληροφοριών και με ένα τρόπο θεωρούσα ότι στην Εκκλησία ο ρόλος αυτός ανήκει στο Άγιο Πνεύμα, και υπό μία έννοια είδα τον εαυτό μου ως όργανό του» δήλωσε.

Ο Πάολο Γκαμπριέλε κατηγορείται για διακεκριμένη κλοπή και κινδυνεύει με μέγιστη ποινή εξαετούς κάθειρξης, παρόλο που ο ποντίφικας θα μπορούσε να απονείμει χάρη στον άλλοτε έμπιστο συνεργάτη του. Η δίκη του θα είναι η πιο «θεαματική» της τελευταίας 40ετίας στην Αγία Έδρα.

Ο μπάτλερ, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 23 Μαΐου, βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό από τα τέλη Ιουλίου στο Βατικανό έπειτα από 53 ημέρες κράτησής του σε κελί των δικαστηρίων, πίσω από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, ελλείψει φυλακής στο παπικό κράτος.

Όσο για τον Κλάουντιο Σιαρπελέτι, όνομα που δίνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα η Αγία Έδρα, ο αναλυτής και προγραμματιστής της Γραμματείας του Κράτους (κεντρική κυβέρνηση του Βατικανού) πρόκειται να δικαστεί για συνέργεια, όπως ανάφερε ο δικαστής Πιέρο Μπονέτ σε ανακοίνωση που διένειμε το Βατικανό.

Ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας πατήρ Φεντερίκο Λομπάρντι υποβάθμισε, πάντως, την ανάμειξη του Σιαρπελέτι στο σκάνδαλο, λέγοντας ότι δεν είναι πραγματικά συνένοχος του Γκαμπριέλε και είχε «περιθωριακό ρόλο».

Παράλληλα, ο ίδιος ανακοίνωσε πως συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό άλλων εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Επικαλούμενος τον ανακριτή Νικόλα Πικάρντι, ο Λομπάρντι δήλωσε πως οι δικαστές βρέθηκαν «ενώπιον μίας ευρύτατης και πολύπλοκης πραγματικότητας».

«Δεν πιστεύουμε πως έχουμε τελειώσει το έργο μας. Η Δικαιοσύνη συνεχίζει τη δουλειά της, οι έρευνες παραμένουν ανοικτές όσον αφορά και τα άλλα πρόσωπα που εμφανίζονται να εμπλέκονται» ανέφερε.
Keywords
Τυχαία Θέματα