Η Ορθοδοξία ανθεί στην Ιταλία

22:26 15/8/2012 - Πηγή: Olympia

Αξιοπρόσεκτο κρίνεται το θεάρεστο έργο στη γειτονική Ιταλία. Η καρδιά της Ορθοδοξίας άρχισε να χτυπά και πάλι ιδιαίτερα έντονα τα τελευταία χρόνια.

Σε ανακοινωθέν της , η Ιερά μητρόπολη Ιταλίας και Μελίτης αναφέρεται εκτενώς στην ραγδαία ανάπτυξη Ιερών Ναών και μονών στους οποίους λειτουργούν κυρίως νεαρής ηλικίας.

Η Ορθόδοξος Μητρόπολις Ιταλίας και Μελίτης, κλήρος και λαός, ζει τα τελευταία δεκαέξι χρόνια, από την ημέρα, δηλαδή, που εξελέγη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης κ. Γεννάδιος Ζερβός, το μέγα

θαύμα της αναγεννήσεως της Ελληνικής Ορθοδοξίας μέσα στο κέντρο του Ρωμαιοκαθολικισμού, την Ιταλία.

Απτά δείγματα του μεγάλου αυτού θαύματος αποτελούν η ίδρυση ενοριών και σχολείων, οι ανακαινίσεις εκκλησιών και μονών, η επανένταξη στις Ορθόδοξες εκκλησίες των Ελλήνων που προηγουμένως εκκλησιάζονταν στους ρωμαιοκαθολικούς και ουνιτικούς ναούς: από ανύπαρκτος η Ορθόδοξος Εκκλησία στην Ιταλία, σήμερα, χάρη στο δυναμικό, αλλά και διακριτικό, έργο του Μητροπολίτου κ. Γενναδίου, είναι ισχυρή και υπολογίσιμη.

Από 7 ενορίες που υπήρχαν, σήμερα υπάρχουν 73 και 7 μοναστήρια, ενώ από 6 ιερείς, σήμερα διακονούν 52 κληρικοί, όλοι σχεδόν νέοι στην ηλικία καί πτυχιούχοι Θεολογικών Σχολών, τέλος δε, 8 νέοι προετοιμάζονται για την ιεροσύνη.

Σημαντικό σημείο αναφοράς αποτελεί η παραχώρηση ναών από μέρους των τοπικών ρωμαιοκαθολικών και πολιτικών αρχών της Ιταλίας, 50 περίπου κατά την τελευταία δεκαεξαετία, σε πολλές περιοχές της Ιταλίας, από το νότο μέχρι το βορά, με σημαντικότερο από όλους τον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος στη Ρώμη, τον οποίο παρεχώρησε στον Μητροπολίτη Γεννάδιο ο αείμνηστος Πάπας Ρώμης Ιωάννης Παύλος ο Β’, μέσω του Βικαριάτου της Ρώμης, κατόπιν επισήμου αιτήσεως του Μητροπολίτου και αόκνων προσπαθειών του. Κατά τη διετία 2011 και 2012 δώδεκα νέοι ναοί απεκτήθησαν στις πόλεις Μπάρι, Αγκώνα, Σιένα, Μοντοβί, Καλτανισσέττα, Καλασιμπέτα, Φάνο, Πέζαρο, Ορτόνα, Ματσεράτα, Καμερίνο.

Η απόκτηση ναού στο Μιλάνο ήταν το όνειρο και η συνεχής προσπάθεια του Μητροπολίτου, το οποίο έγινε πραγματικότητα έπειτα από τη μετάθεση του Σεβασμιότατου Καρδιναλίου Angelo Scola από Πατριάρχου Βενετίας σε Αρχιεπίσκοπο Μιλάνου, με τον οποίον υπήρχε αμοιβαίος σεβασμός και ειλικρινής συνεργασία όσον αφορά στα κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα.

Στο Μιλάνο υπάρχει, ήδη από το 1958, ο ιστορικός ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, πρώτος Ορθόδοξος ναός στην σημαντικότατη αυτή ευρωπαϊκή μητρόπολη, τον οποίο έκτισαν οι Έλληνες που εγκαταστάθηκαν στις αρχές του περασμένου αιώνα. Ο ιστορικός αυτός ναός, μαζί με την εφημερική κατοικία, κατόπιν παρότρυνσης του Μητροπολίτου κ. Γενναδίου, ανακαινίσθηκε και αγιογραφήθηκε εξ ολοκλήρου πριν από επτά χρόνια.

Βλέποντας ο Σεβασμιότατος κ. Γεννάδιος την ανάγκη ύπαρξης και δεύτερου ναού στην πόλη του Μιλάνου, όπως συνέβη προ δεκαετίας και στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Ρώμη, αλλά και το χρόνο να διέρχεται χωρίς αποτέλεσμα, παρά τις προσπάθειες και ωρισμένων για την απόκτη

Keywords
Τυχαία Θέματα