Νέοι φόροι €2,9 δισ. παρά το ψαλίδι στα εισοδήματα

09:43 1/10/2012 - Πηγή: 24wro
Σε σημείο καμπής βρίσκεται η χώρα καθώς παρά τις εξαντλητικές διαπραγματεύσεις τής...
«κυβέρνησης των τριών» με την τρόικα δεν βρέθηκε κοινή συνισταμένη για την οικονομική πολιτική που θα μας οδηγήσει με ασφάλεια στην έξοδο από την κρίση, με αποτέλεσμα στο πακέτο περικοπής δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ να προστεθούν και φόροι για όλους 2,9 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν ως αργά το βράδυ της Παρασκευής να μην έχει κλείσει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2013
το οποίο πρέπει (σύμφωνα με τον νόμο) να κατατεθεί στη Βουλή και το οικονομικό επιτελείο να μην έχει παρουσιάσει το βασικό σενάριο για την πορεία της οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Οι διαφορετικές απόψεις των πολιτικών αρχηγών και οι «κόκκινες γραμμές» που οδήγησαν στην ακύρωση μέτρων περιορισμού των δαπανών όπως ο έλεγχος των επιδομάτων αναπηρίας, η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και ο εκτροχιασμός των δαπανών για την υγεία (κατά ένα δισ. ευρώ το 2012), ναρκοθέτησαν τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και οδήγησαν στην επώδυνη λύση της αύξησης της φορολογίας.

Το τελικό μείγμα αναμένεται να καθοριστεί από την τρόικα που φθάνει απόψε στην Αθήνα και κυρίως τη στάση που θα τηρήσει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, μετά τις οδηγίες που πήρε από την κυρία Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον. «Το Βήμα» σήμερα παρουσιάζει αναλυτικά τις προτάσεις της φορολογικής μεταρρύθμισης, κοστολογημένες, που οδηγούν στην επιβάρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων καθώς πλήττονται από την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τα παιδιά, τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών που συγκαταλέγονται (για τους ξένους) στη ζώνη της παραοικονομίας, των ναυτικών και για πρώτη φορά στη φορολόγηση 1,2 εκατομμυρίου αγροτών από τους οποίους θα ζητηθεί να κρατούν βιβλία.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα τα φορολογικά μέτρα συζητώνται με την τρόικα και θα εφαρμοστούν από το 2014, όμως δεν παύουν να προκαλούν σοκ καθώς εκτός από τις δίκαιες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φρορολογικής βάσης, με τη φορολόγηση για πρώτη φορά των αγροτών, οδηγούν σε νέες επιβαρύνσεις των χαμηλόμισθων που επιπλέον θα έχουν εισοδηματικές απώλειες από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ωστόσο ο συνδυασμός με τις νέες οριζόντιες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο - 1.000 ευρώ κατ' άτομο - λόγω της κατάργηση των δώρων, οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ που θα οδηγήσει σε μειώσεις ως και 30% δημιουργούν εκρηκτική ατμόσφαιρα που κανένας πολιτικός αρχηγός δεν θα ήθελε να βιώσει.

Βέβαια ουσιαστικό μέτρο για την αλλαγή κλίματος στην οικονομία είναι η μείωση στο 19% (από 20%) του φόρου των κερδών και στο 19% (από 25%) του φόρου των μερισμάτων.
Η πρόταση για τη μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας των εισοδημάτων από 45% στο 35% που ευνοεί τα υψηλά εισοδήματα και θα στοιχίσει 120 εκατ. ευρώ, προκαλεί ήδη πολιτικές αντιδράσεις, αλλά το υπουργείο υποστηρίζει ότι θέλει να τονώσει τη
Keywords
Τυχαία Θέματα