Το ΣτΕ βάζει φρένο στην ελληνική Sillicon Valley

08:49 1/10/2012 - Πηγή: 24wro
Το σχέδιο ήτανx μεγαλεπήβολο. 127 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας...
(ενδεικτικά ονόματα ανάμεσά τους: Forthnet, PC Systesms, Unisystem, MLS Πληροφορική, Intracom, Πλαίσιο κ.ά.) θα στεγάζονταν σε Τεχνολογικό Πάρκο που θα έφερε την ονομασία «Ακρόπολις» και θα στεγαζόταν στο χώρο του παλιού λατομείου στις Αφίδνες Πάρνηθας. Ότι κοντινότερο σε ελληνική βερσιόν της Sillicon Valley. δηλαδή.

Οι εταιρείες
είχαν επενδύσει στο έργο 12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εκτιμούσαν ότι το πρότζεκτ θα δημιουργούσε 8.000 νέες θέσεις εργασίας προσελκύοντας επενδύσεις 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Η απόφασή 2880/2012 του Συμβουλίου της Επικρατείας όμως ακυρώνει το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ορίζεται ως περιοχή της επένδυσης η Πάρνηθα. Οι δικαστές βάσισαν την απόφασή τους στο γεγονός ότι ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας αλλά και στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, το οποίο προβλέπει προστασία των ορεινών όγκων κι ανάσχεση της εξάπλωσης των πόλεων.

Από την άλληπλευρά όμως η χρήση που προβλεπόταν με τη λειτουργία του Τεχνολογικού Πάρκου είναι σαφώς ηπιότερη σε σχέση με την προηγούμενη λειτουργία του χώρου ως λατομείο, ενώ παράλληλα θα προχωρούσε και η ανάπλαση της περιοχής. Κι όμως, παρότι είχε ληφθεί αδειοδότηση πριν οκτώ χρόνια το ΣτΕ έκρινε ότι η ηπιότερη χρήση δεν δικαιολογεί την χωροθέτηση με δεδομένο ότι ο νόμος ορίζει την πλήρη αποκατάσταση του χώρου.

Μια ακόμα ευκαιρία δημιουργίας ενός πόλου υψηλής καινοτομίας χάθηκε. Ελπίζουμε όχι οριστικά, εφ΄ όοσν υπάρχει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο…

athensvoice.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα