Νέο κούρεμα βλέπει τώρα το ΔΝΤ

09:46 8/8/2012 - Πηγή: 24wro
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αξιωματούχοι του Ταμείου υποστηρίζουν πως το ελληνικό...
χρέος πρέπει να μειωθεί σε βιώσιμα επίπεδα, πριν γίνει η αποδέσμευση κονδυλίων. Πηγή εκτός Ταμείου ισχυρίστηκε ότι η Κ. Λαγκάρντ μελετά εισήγηση για νέα αναδιάρθρωση κατά 30%. Οι 3 επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι
Προβληματισμένοι με την πιθανότητα να μην επιβεβαιώνεται
η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους φέρονται αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», το ΔΝΤ φέρεται να πιστεύει πως θα χρειαστεί «κούρεμα» του χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέας καθώς φαίνεται να αντιλαμβάνεται πως δεν πιστοποιείται η βιωσιμότητα, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εκταμιευθούν οι δόσεις προς την Ελλάδα.

Οι πληροφορίες κυκλοφορούν από την περασμένη Τετάρτη, μετά την ενημέρωση της κ. Λαγκάρντ σε ομάδα δημοσιογράφων ? συμμετείχε και το «Εθνος», αλλά και μετά από δύο άλλες ενημερώσεις που έγιναν εκτός Ταμείου, στην Ουάσιγκτον, από σημαντικούς παράγοντες που γνωρίζουν τα παρασκήνια. Η κ. Λαγκάρντ που ρωτήθηκε σχετικά αρνήθηκε να τοποθετηθεί. Ομως, πηγή εκτός ταμείου ισχυρίστηκε ότι η γενική διευθύντρια έχει στο τραπέζι εισήγηση για νέα αναδιάρθρωση του χρέους κατά 30%, όπως και άλλες επιλογές που θα εμφανίσει στη διάρκεια των συζητήσεων.

Η ίδια πηγή τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί το Ταμείο οποιαδήποτε συζήτηση που θα καταργεί την έκθεση βιωσιμότητας, η οποία είναι καταστατική απαίτηση και με βάση την οποία αποφασίζει το διοικητικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα οι αξιωματούχοι του Ταμείου υποστηρίζουν πως το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί σε βιώσιμα επίπεδα, πριν γίνει η αποδέσμευση των κονδυλίων, που έχουν προβλεφθεί με βάση το Πρόγραμμα του Μαρτίου. Επίσης το Ταμείο φέρεται να επιθυμεί τη μείωση του χρέους στο 100% του ΑΕΠ το 2020, ένας στόχος όμως που είναι εξαιρετικά δύσκολος, αν όχι αδύνατος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες συζητούνται τρεις επιλογές:
Η πρώτη επιλογή αφορά τη μείωση του επιτοκίου των δανείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Η δεύτερη αφορά τα δάνεια της ΕΚΤ και των άλλων κεντρικών τραπεζών. Οι πληροφορίες αναφέρουν κούρεμα της τάξης του 30%.Η τρίτη επιλογή προβλέπει να αποδεχθούν γενναίο κούρεμα τα κράτη που δάνεισαν τη χώρα μας και βασικά η αναφορά γίνεται για τις χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ.
Σημειώνεται ότι χωρίς την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (DSA), το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ δεν πρόκειται να συνεδριάσει για να αποφασίσει για την επόμενη δόση, την οποία χρειάζεται η χώρα μας για να ικανοποιεί τις υποχρεώσεις της. Η εκπρόσωπος του Ταμείου, που ρωτήθηκε από το «Εθνος», δήλωσε ότι δεν «έχει να προσφέρει τίποτα» και πρόσθεσε ότι αρνείται να σχολιάσει το περιεχόμενο του κειμένου της εφημερίδας.
Keywords
Τυχαία Θέματα