Νέα σχολική χρονιά με ραδιενέργεια στη Φουκουσίμα

07:15 7/9/2011 - Πηγή: 24wro
Επίπεδα ραδιενέργειας, υψηλότερα από διεθνή όρια, εντοπίστηκαν στα σχολεία της Φουκουσίμα...
την ώρα που έχει μόλις ξεκινήσει η σχολική χρονιά για χιλιάδες μαθητές.

Η Greenpeace κάλεσε τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, Γιοσιχίκο Νόντα, να αναβάλει την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ώστε κανένας γονιός να μην αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα στη μόρφωση και την υγεία του παιδιού του.

Οι μετρήσεις της Greenpeace,
οι οποίες διενεργήθηκαν λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς την 1η Σεπτεμβρίου, σε ένα γυμνάσιο, ένα νηπιαγωγείο και ένα παιδικό σταθμό, έδειξαν επίπεδα ραδιενέργειας έως 1,5 µικροσιβέρτ/ώρα 1 μέτρο από το έδαφος σε ένα σχολείο όπου ήδη είχαν γίνει εργασίες απορρύπανσης από τις αρχές, και έως 2 μικροσιβέρτ/ώρα 1 μέτρο από το έδαφος σε ένα πάρκο στο κέντρο της πόλης. Οι μετρήσεις αυτές καταδεικνύουν ότι οι εργασίες απορρύπανσης από τις αρχές δεν είναι επαρκείς για την προστασία της υγείας των παιδιών στην περιοχή.

Σε πολλές περιοχές όπου έχουν ήδη γίνει εργασίες απορρύπανσης από τις αρχές, τα επίπεδα ραδιενέργειας παραμένουν πάνω από τα διεθνή ανώτατα όρια ασφαλείας του 1 μιλισιβέρτ/έτος. Ταυτόχρονα, μειωμένα επίπεδα ραδιενέργειας βρέθηκαν σε περιοχές όπου οι τοπικές κοινωνίες είχαν προχωρήσει σε περαιτέρω εργασίες απορρύπανσης.

Για αυτό το λόγο η Greenpeace απηύθυνε έκκληση στο νέο πρωθυπουργό της χώρας, Γιοσιχίκο Νόντα, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού στην περιοχή της Φουκουσίμα. Σύμφωνα με τις μελέτες ειδικών, ο πληθυσμός θα πρέπει να μετεγκατασταθεί άμεσα από τις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να μειωθούν τα επίπεδα ραδιενέργειας κάτω από το όριο του 1 μιλισιβέρτ/έτος. Τέλος κάλεσε το νέο πρωθυπουργό να ακολουθήσει το πρόγραμμα του απερχόμενου για ενεργειακή πολιτική βασισμένη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι στην πυρηνική.
Keywords
Τυχαία Θέματα