Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ προσεύχονται …για τον Ολάντ

16:22 6/5/2012 - Πηγή: 24wro
Μία πιθανή νέα κυβέρνηση από τη Ν.Δ ...και το ΠΑΣΟΚ, αν έχει κάτι να ελπίζει για το καλό των Ελλήνων, αυτό είναι η νίκη του Ολάντ στις σημερινές γαλλικές εκλογές.
Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
…προσεύχονται σήμερα, πέρα από τα δικά τους εκλογικά ποσοστά, να …αυγατίσουν οι ψήφοι που θα λάβει ο Ολάντ στις γαλλικές εκλογές.
- Πρώτο, γιατί τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν αρχικά στο Παρίσι και στην ερμηνεία των αγορών το τι συνεπάγεται για την Ευρώπη η πτώση του Σαρκοζί και όχι στο πως η Ελλάδα του Μνημονίου θα κυβερνηθεί.
- Δεύτερο, γιατί η νίκη του υποψήφιου των σοσιαλιστών, σίγουρα θα οδηγήσει την Ά. Μέρκελ σε ηπιότερες πολιτικές ως προς τα προγράμματα λιτότητας, ενώ η ανάπτυξη που έχει ανάγκη ολόκληρη η ευρωζώνη, θα έλθει σε πρώτο πλάνο.
- Τρίτο και σημαντικό, γιατί η χαλάρωση της σκληρής πολιτικής που τώρα ακολουθείται, μπορεί να σημάνει και για την Ελλάδα, παράταση ενός χρόνου ως προς την υποχρέωση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων για τα ελλείμματα και όχι μόνο. Αν αυτό συμβεί, θα υπάρξει διάχυση των μέτρων σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, άρα θα είναι πιο εύκολη η διαχείριση του ελληνικού εκλογικού σώματος που θα έχει ούτως ή άλλως στείλει ηχηρό μήνυμα στις σημερινές εκλογές.
Χρήμα στα κράτη και όχι στις τράπεζες, λέει ο Ολάντ στην ΕΚΤ
«Είτε η ΕΚΤ θα πρέπει να δανείζει απευθείας στα κράτη, κάτι που αρνείται να πράξει για την ώρα, είτε, αντί να δανείζει σε τράπεζες, θα μπορούσε να δανείζει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας»,
Οι δηλώσεις αυτές του κ. Ολάντ προκάλεσαν τη δυσφορία της ΕΚΤ και της Γερμανίας, καθώς έχουν απορρίψει παρόμοιες προτάσεις κατά το παρελθόν, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν στην κεντρική τράπεζα να χρηματοδοτεί τα κράτη.
Ως υποκατάστατο των απευθείας κρατικών χρηματοδοτήσεων, τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο η ΕΚΤ διέθεσε αθροιστικά ένα τρισεκατομμύριο ευρώ στον τραπεζικό τομέα της Γηραιάς Ηπείρου, μέσω χαμηλότοκων τριετών δανείων.
Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν να αντιμετωπισθεί η κρίση ρευστότητας που έπληττε την αγορά, ενώ συνάμα οι τράπεζες όφειλαν να επενδύσουν σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα προκειμένου να μειωθεί το υπέρογκο κόστους δανεισμού των υπερχρεωμένων χωρών.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM)είναι το μόνιμο δανειοδοτικό ταμείο διάσωσης που τηρεί η ευρωζώνη. Θα υλοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούλιο, θα κεφαλαιοποιηθεί σταδιακά, και αναμένεται να υποκαταστήσει τον προσωρινό EFSF στα μέσα του 2013. Ο ESM θα έχει «δύναμη πυρός» 500 δισεκατομμυρίων ευρώ.

newscode.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα