Μύθοι και πραγματικότητες για τα δόντια

16:25 7/4/2011 - Πηγή: 24wro
Διαβάστε μια σειρά από 10 μύθους και πραγματικότητες που αφορούν τα... δόντια μας. Τι δείχνουν τα επιστημονικά στοιχεία, για να μη βασίζεσαι στις φήμες από στόμα σε στόμα.

1. Δεν είναι κακό να βουρτσίζεις τα δόντια σου μέχρι να ματώσουν
Πραγματικότητα
Μπορεί κάθε φορά που βουρτσίζεις τα δόντια σου κι εκείνα ματώνουν να αισθάνεσαι σαν να παίζεις σε θρίλερ κοιτώντας τον εαυτό σου στον καθρέφτη, ωστόσο δεν είναι καθόλου κακό να κάνεις ένα αιματοβαμμένο scrub στα ούλα σου. «Η αιμορραγία των ούλων προκαλείται εξαιτίας συσσώρευσης υπολειμμάτων τροφών και πλάκας στην περιοχή» εξηγεί
ο Τζέιμς Γκούλνικ, αντιπρόεδρος της Βρετανικής Ακαδημίας Κοσμητικής Οδοντιατρικής. «Μέχρις ότου εξαφανιστούν από το στόμα σου όλοι οι εχθροί της στοματικής σου υγείας, τα ούλα σου θα συνεχίσουν να ματώνουν». Χρησιμοποίησε μια οδοντόβουρτσα με μικρή κεφαλή και τρίχα μέτριας σκληρότητας, προκειμένου να απομακρύνεις την πλάκα. «Εάν η αιμορραγία δεν υποχωρήσει μετά από μερικές ημέρες, επισκέψου τον οδοντίατρο» συμβουλεύει ο ειδικός...

2. Το γάλα κάνει καλό στα δόντια πριν από τον νυχτερινό ύπνο
Μύθος
Ενα γάλα πριν από τον ύπνο κάνει καλό. Αυτή η λαϊκή, όμως, σοφία δεν μας εξήγησε πού ακριβώς κάνει καλό, γιατί στα δόντια σίγουρα δεν κάνει. «Το γάλα περιέχει βιταμίνη D και ασβέστιο, τα οποία "χτίζουν" γερά δόντια, όμως την ίδια στιγμή περιέχει υψηλά επίπεδα του φυσικού σακχάρου λακτόζη» αναφέρει ο Λι Γκρίνγουντ, από το Βρετανικό Ιδρυμα για την Υγεία των Δοντιών. «Οταν καταναλώνεις γάλα πριν από τον ύπνο, τα δόντια καλύπτονται από αυτό το σάκχαρο και τελικά σε βάθος χρόνου μπορεί να παρουσιάσουν φθορές, με αποτέλεσμα να χρειάζονται σφράγισμα. Φρόντιζε, λοιπόν, να πίνεις το γάλα σου τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον νυχτερινό ύπνο και μετά να τα πλένεις οπωσδήποτε πριν ξαπλώσεις».

3. Ενα αστραφτερό χαμόγελο χαρίζει προαγωγή
Πραγματικότητα
Όταν τα δόντια σου δεν βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση, είναι πιθανόν να συμπαρασύρουν και την καριέρα σου προς τον πάτο. Ερευνητές από το King s College του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι όσο πιο λευκό χαμόγελο διαθέτεις τόσο πιο ελκυστικό κι επιτυχημένο σε βλέπουν οι συνεργάτες σου. Τα άτομα των οποίων η οδοντοστοιχία δεν είναι προσεγμένη θεωρούνται λιγότερο έξυπνα και δυσκολότερα προσαρμόσιμα από τα υπόλοιπα, ενώ παράλληλα είναι και τα λιγότερο δημοφιλή στο χώρο εργασίας, σύμφωνα με τους Βρετανούς ερευνητές.

4. Ο χυμός λεμονιού λευκαίνει τα δόντια
Μύθος
Ξέχνα τις οικιακές, φθηνές λύσεις για λεύκανση των δοντιών. Ο χυμός λεμονιού δεν μπορεί να αποτελέσει οικονομική εναλλακτική των θεραπειών λεύκανσης που γίνονται στον οδοντίατρο. «Ο χυμός λεμονιού είναι όξινος» σημειώνει ο Γκούλνικ. «Ετσι, ακόμα κι αν αφαιρεί κηλίδες από τα δόντια, αφαιρεί και μέρος της επιφάνειας του δοντιού». Ασε λοιπόν κατά μέρος τις DIY λύσεις για λεύκανση δοντιών, ώστε να μη σου βγει ξινό.

5. Να χρησιμοποιείς πάντα στοματικό διάλυμα
Μύθος
Μπορεί αυτή
Keywords
Τυχαία Θέματα