Μεταβίβαση της εξουσίας στη Συρία προκρίνει ο Αρ. Σύνδεσμος

23:47 22/1/2012 - Πηγή: 24wro
Οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών που συναντώνται σήμερα στο Κάιρο ...εξετάζουν ένα προσχέδιο απόφασης για την παράταση της αποστολής των παρατηρητών στη Συρία, τη μεταβίβαση της εξουσίας στον Σύρο αντιπρόεδρο και τη δημιουργία μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας σε διάστημα δύο μηνών.
Το προσχέδιο της απόφασης του
Αραβικού Συνδέσμου, ένα αντίγραφο του οποίου έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο, ζητά «την παράταση της αποστολής των αράβων παρατηρητών στη Συρία και τη συνεργασία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για να ενισχυθεί ο ρόλος τους».

Προβλέπεται επίσης «ο πρόεδρος (Μπασάρ αλ Άσαντ) να μεταβιβάσει τις εξουσίες του στον πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ο τελευταίος να έχει όλα τα δικαιώματα για να συνεργαστεί με μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην οποία θα παίρνει μέρος και η αντιπολίτευση».

Αυτή η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα πρέπει να δημιουργηθεί μέσα σε διάστημα «δύο μηνών και την προεδρία της θα αναλάβει μία προσωπικότητα γενικής αποδοχής.

Αποστολή της θα είναι να εφαρμόσει το σχέδιο εξόδου από την κρίση που έχει καταρτίσει ο Αραβικός Σύνδεσμος και να προετοιμάσει τη διεξαγωγή ελεύθερων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών με τη συμμετοχή πολλών υποψηφίων υπό αραβική και διεθνή επίβλεψη».

Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα πρέπει επίσης να προετοιμάσει τις εκλογές για μία συντακτική επιτροπή μέσα σε διάστημα τριών μηνών ενόψει της επεξεργασίας ενός νέου συντάγματος το οποίο θα τεθεί σε δημοψήφισμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα