Μετ' εμποδίων οι έλεγχοι για λαθρεπιβάτες

16:17 24/9/2012 - Πηγή: 24wro
Διπλασιάζονται οι έλεγχοι σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ, οι οποίοι, ωστόσο, θα πραγματοποιηθούν μόνο από τους ελεγκτές της εταιρείας...
και όχι από εργαζομένους των λεωφορείων, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο

Μετ' εμποδίων ξεκινά σήμερα το «σαφάρι» του υπουργείου Ανάπτυξης και Μεταφορών κατά της εισιτηριοδιαφυγής. Η σημερινή πρεμιέρα των μέτρων, που ορίζουν διπλάσιους ελέγχους
σε 16 σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς αλλά και προοδευτική είσοδο των επιβατών από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ, όπως φαίνεται, θα γίνει αρχικά χωρίς ενιαία ομάδα ελεγκτών από τις δύο συγκοινωνιακές εταιρίες (ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ).

Το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΑ δηλώνει ότι κανένας από τους εργαζομένους σε λεωφορεία και τρόλεϊ δεν πρόκειται να διενεργήσει ελέγχους σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ, όπως σχεδιάζει το υπουργείο, προκειμένου ο αριθμός των ελεγκτών να αυξηθεί από τους 35 σε περίπου 80.

«Δεν έχουμε ενημερωθεί εγγράφως ούτε από το υπουργείο ούτε από τη διοίκηση. Ως εκ τούτου αύριο (σ.σ. σήμερα) οι 25 ελεγκτές της εταιρείας, που είναι και υπεύθυνοι για 14.000 δρομολόγια, θα κινηθούν κανονικά και δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουν πρόσθετους ελέγχους», λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Λεωνίδας Σκούλος.
Πηγές της διοίκησης του ΟΑΣΑ, πάντως, σημειώνουν ότι από σήμερα οι έλεγχοι στο μετρό θα είναι εντατικοί από τους 35 ελεγκτές, οι οποίοι θα κάνουν διπλές βάρδιες. Τονίζουν μάλιστα ότι έχουν ήδη εκπαιδευτεί περίπου 400 εργαζόμενοι από λεωφορεία και τρόλεϊ, οι οποίοι τις επόμενες ημέρες θα οργανωθούν σε ομάδες και θα ξεκινήσουν ελέγχους.

«Ανεφάρμοστο το μέτρο»
Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία χαρακτηρίζουν ανεφάρμοστο προς το παρόν και το μέτρο της προοδευτικής επιβίβασης επιβατών από την εμπρόσθια θύρα των οχημάτων με επίδειξη εισιτηρίου ή κάρτας στον οδηγό, το οποίο θα ισχύσει αρχικά σε 25 λεωφορειακές γραμμές.

«Οι οδηγοί δεν έχουν τέτοια εντολή. Πώς να εφαρμόσεις το μέτρο όταν τα ακυρωτικά μηχανήματα είναι στη μέση των οχημάτων;» τονίζει ο κ. Σκούλος.

Στη β΄ φάση εφαρμογής των μέτρων προβλέπεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα έκπτωσης του επιβληθέντος προστίμου όταν πραγματοποιείται άμεση καταβολή επιτόπου ή εντός 10 ημερών, η έκδοση πολλαπλού εισιτηρίου (δεσμίδα των 10) με έκπτωση και η δωρεάν παροχή στον επιβάτη ενός εισιτηρίου για κάθε δέκα ίδιας αξίας ακυρωμένα.

Ειδικά το τελευταίο μέτρο στόχο έχει την πάταξη του φαινομένου παραχώρησης ακυρωμένων εισιτηρίων, που είναι ακόμα σε χρονική ισχύ, στον επόμενο επιβάτη.

Ωστόσο, άγνωστο είναι εάν τελικώς οι επιβάτες θα? συγκινηθούν δεδομένου ότι η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την αυξημένη τιμή του εισιτηρίου οδηγούν όλο και περισσότερους επιβάτες κυρίως νεαρής ηλικίας στην υιοθέτηση αυτής της πρακτικής.

Ερευνα
Ενας στους δύο επιβάτες δίνει το εισιτήριό του στον επόμενο

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε υπό την εποπτεία του καθηγητή του ΕΜΠ και προέδρου του Συλλόγου Συγκοινωνιολό
Keywords
Τυχαία Θέματα