Κυνηγώντας τους πειρατές στη Σομαλία

09:45 25/4/2011 - Πηγή: 24wro
Όταν ακούει κάποιος για προσπάθειες περιορισμού της πειρατείας κατά μήκος της ακτογραμμής της Σομαλίας...
είναι πιθανό να φαντάζεται τεράστια πολεμικά πλοία να σαρώνουν τη θαλάσσια περιοχή με τα πυροβόλα όπλα τους έτοιμα να χτυπήσουν τα πλοιάρια των ανεπιθύμητων πειρατών. Αυτό μπορεί να ισχύει σε έναν βαθμό για τα πλοία της διεθνούς ναυτικής δύναμης που συμμετέχει στις επιχειρήσεις, ωστόσο τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά για την ακτοφυλακή της Σομαλίας η οποία είναι αναγκασμένη να μάχεται στηριζόμενη σε περιορισμένα μέσα αν και η έδρα της βρίσκεται λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα από την
περιοχή Πάντλαντ, προπύργιο των Σομαλών πειρατών.


Η Μπέρμπερα είναι ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια της αφρικανικής χώρας και αποτελεί τον χώρο όπου βρίσκεται η πλειοψηφία των μηχανοκίνητων σκαφών που χρησιμοποιούν τα μέλη της τοπικής Ακτοφυλακής, εξοπλισμένα με πυραύλους RPG και πυροβόλα AK47s. Αν και οι ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις είναι μεγάλες, η αίσθηση του καθήκοντος είναι υψηλή ανάμεσα στα μέλη της Ακτοφυλακής.







«Αυτή τη στιγμή έχουμε στη διάθεσή μας μόλις δύο μεγάλα πλοία, με όλο τον υπόλοιπο στόλο να αποτελείται από μικρά πλοιάρια. Η ακτή είναι τόσο μεγάλη που είναι αδύνατον να την καλύψουμε, ωστόσο κάνουμε ό,τι μπορούμε», εξηγεί ο Issa Mahad Abdi, υπαρχηγός της Ακτοφυλακής.
«Το πρόβλημα με την πειρατεία είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις ένα ψαροκάικο μπορεί να δείχνει αθώο αλλά δεν είναι. Μια βάρκα που έρχεται από τα ανατολικά (από την περιοχή του Πάντλαντ), δε ξέρει κανείς αν είναι γεμάτη πειρατές ή ντόπιους ψαράδες. Ωστόσο, εμείς σε κάθε περίπτωση πρέπει να κάνουμε έφοδο, όταν εντοπιστεί από το ραντάρ μας», προσθέτει.





Αν και τα μέσα είναι περιορισμένα, η ηγεσία της Ακτοφυλακής είναι αρκετά έμπειρη και καλά εκπαιδευμένη. Ο Issa Mahad Abdι ήταν μέλος του ναυτικού της Σομαλίας, μέχρι τη διάλυσή του το 1991, με εκπαίδευση σε ναυτικές βάσεις του Τέξας και της Βιρτσίνια και χρόνια εμπειρία δίπλα στον περιβόητο δικτάτορα, Siad Barre. Ο αρχηγός της Ακτοφυλακής, αν και είναι πλέον πολύ μεγάλος για να συμμετέχει στις περιπολίες, είχε εκπαιδευτεί στη Σοβιετική Ένωση.


Δείτε το video...
Keywords
Τυχαία Θέματα