Καταθέτουν Πλασκοβίτης και Κλης για τη λίστα Λαγκάρντ

10:59 31/1/2013 - Πηγή: 24wro
Στην προανακριτική επιτροπή που θα ξεκινήσει λίγο μετά τις 11 σήμερα, αναμένεται να...
καταθέσουν ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, όταν υπουργός ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και στη συνέχεια ο πρώην πρεσβευτής της Ελλάδας στη Γαλλία, Ηλίας Κλης.


Ακόμη, έχει προγραμματιστεί η κατάθεση του Γιώργου Αγγελόπουλου συνεργάτη του κ. Παπακωνσταντίνου για θέματα πληροφορικής στον οποίο φέρεται να δόθηκε εντολή για την αντιγραφή του CD σε υπολογιστή, η διευθύντρια του γραφείου του κ. Παπακωνσταντίνου κ. Χρύσα Χατζή, η συνεργάτης του πρώην υπουργού Σοφία Ρίτσου και ο υπάλληλος στο πρωτόκολλο του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Χρηστίδης. Σημειώνεται ότι σήμερα υπάρχει και δεύτερη συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής το απόγευμα στις 6:30.

Η χθεσινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε το βράδυ με τις καταθέσεις των δύο μελών της τριμελούς αντιπροσωπείας που παρέλαβε εκ νέου τον περασμένο Δεκέμβριο τη λίστα Λαγκάρντ από τηΓαλλία. Ο Εμμανουήλ Σκαρμέας και η Σμαράγδα Πιτένη κατέθεσαν στην επιτροπή για την διαδικασία παραλαβής της λίστας.

Η κ. Πιτένη, αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών, ρωτήθηκε από μέλη της Επιτροπής αν η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, προβλήθηκε ποτέ ως εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας- Ελβετίας για τη σύναψη Συμφωνίας που θα οδηγούσε στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από άδηλες καταθέσεις. Διευκρίνισε ότι δεν μετέχει στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση διακρατικής συμφωνίας και ότι δεν γνωρίζει αν είχε τεθεί ποτέ αυτό το θέμα ως εμπόδιο από την πλευρά της Ελβετίας.

Ωστόσο τόνισε πως το γεγονός ότι η Γερμανία κατάφερε να εισπράξει φόρους από τις καταθέσεις Γερμανών, δεν εμπόδισε τη σύναψη συμφωνίας Γερμανίας-Ελβετίας. Η κ. Πιτένη αναφέρθηκε όμως στη διακρατική συμφωνία που έχει συνάψει η χώρα μας με τη Γαλλία από το 1964 και αφορά στην ανταλλαγή στοιχείων για φορολογικά θέματα και στα πλαίσια της οποίας έγινε η αποστολή της λίστας Λαγκάρντ τη δεύτερη φορά από τη Γαλλία στην Ελλάδα.

Νωρίτερα στην Επιτροπή κατέθεσε ο επικεφαλής της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης ο οποίος φέρεται να έχει απαντήσει στα μέλη της Επιτροπής ότι σε ένα CDείναι ευχερέστερο να βρεθούν ίχνη ακόμη και αν έχουν επιχειρηθεί αλλοιώσεις από ότι σε ένα usb. Οκ. Σφακιανάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, απέφυγε στην κατάθεση του να κάνει χαρακτηρισμούς και αξιολογήσεις παρά μόνο για τεχνικού χαρακτήρα θέματα.

Ερωτηθείς για την τήρηση στοιχείων σε usb, φέρεται να έχει πει ότι οποιοσδήποτε με ένα απλό πρόγραμμα μπορεί να σβήσει στοιχεία που αφορούν την ημερομηνία εγγραφής και την ταυτότητα του υπολογιστή.

Στο ερώτημα ωστόσο μέλους της επιτροπής «αν η μετεγγραφή αρχείου από cd σε usb και από usb σε usb δείχνει οργανωμένη διάθεση αλλοίωσης στοιχείων», ο κ. Σφακιανάκης φέρεται να έχει απαντήσει θετικά. Επίσης, όπως μεταφέρουν μέλη της Επιτροπής, ο κ. Σφακιανάκης σημείωσε πως για την εξαγωγή συμπερασμάτων απαιτείται τουλάχιστον έρευνα και σε υπολογιστές.

Διότι όπως είπε ένα usb από μόνο του, αν έχει υποστεί αλλοιώσεις ως προς την ημερομηνία εγγραφής και την ταυτότητα του υπολογιστή στον οποίο έγινε η επεξεργασία, είναι δυσχερέστατο να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα.

newpost.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα