Κάηκε ίσως το πιο όμορφο τμήμα του Υμηττού

13:46 26/9/2011 - Πηγή: 24wro
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 9:00 το πρωί του Σαββάτου σε αγροτοδασική... έκταση στον Προφήτη Ηλία Υμηττού, στο Κορωπί. Η πρώτη εστία φωτιάς εκδηλώθηκε δίπλα από τα σπίτια του οικισμού Βίλιζα που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού και στη συνέχεια μέσω της ρεματιάς έφτασε στο οροπέδιο και στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία.
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, επιχείρησαν 20 οχήματα με 60 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρου που εναλλάσσονταν σε 24ωρη βάση, ενώ από αέρος συνέδραμαν τρία αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Η «μάχη» με τις φλόγες δόθηκε σε δύσβατα σημεία της πλαγιάς, αλλά και στο οροπέδιο όπου ελάχιστοι Κορωπιώτες ανέβηκαν από το μονοπάτι προκειμένου να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης. Στο οροπέδιο, όπου ευτυχώς η εκκλησία και ο περιβάλλοντας χώρος γλίτωσαν από τις φλόγες, οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα περιόρισαν τη φωτιά ώστε να μην επεκταθεί στο δάσος που βρίσκεται πιο πάνω, ενώ οι επίγειες δυνάμεις κατέσβησαν τις μικροεστίες χρησιμοποιώντας το νερό από το πηγάδι της περιοχής αλλά και από τις δεξαμενές όπου το είχαν αποθηκεύσει οι ντόπιοι.
Αποφεύχθηκε το χειρότερο, διότι σε περίπτωση που ο άνεμος είχε μεγαλύτερη ένταση τότε θα μιλάγαμε για ολική καταστροφή του δάσους … Σημαντική ήταν η προσφορά στη μάχη με τις φλόγες και των βαθμοφόρων της πυροσβεστικής, καθώς από νωρίς το πρωί στο σημείο βρέθηκαν οι: κ.κ. Παπαγεωργίου Βασίλειος Περιφερειάρχης Αττικής, Τζοΐτης Αθανάσιος Διοικητής Π.Υ. Κορωπίου, Δημητρακόπουλος Χρήστος Διοικητής ΕΜΑΚ και ο Ανδρικόπουλος Μιχάλης υπεύθυνος οχημάτων και εξοπλισμού.
Δυστυχώς όμως κάηκαν περίπου 300 στρέμματα μικτής βλάστησης όπως πεύκα, ελιές και θάμνοι, ενώ από τις φλόγες δεν γλύτωσε και τμήμα του αρχαίου ναού του Ομβρίου Διός, που βρίσκεται κοντά στην εκκλησία …
Keywords
Τυχαία Θέματα