Ηλεκτρονικό τιμολόγιο: Το τελευταίο όπλο κατά της φοροδιαφυγής

02:40 4/8/2011 - Πηγή: 24wro

Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι διαρκής και για την κυβέρνηση…



η αναζήτηση νέων μεθόδων καταπολέμησής της δε σταματά ποτέ...

Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, το τελευταίο "όπλο" κατά της φοροδιαφυγής, έκανε επίσημη εμφάνιση την Τετάρτη (03/08) από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Όπως αναφέρουν τα "Νέα" (03/08), η κοινοτική Οδηγία που προέβλεπε την αντικατάσταση των κλασικών τιμολογίων με ηλεκτρονικά ήδη από το
2004, δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Φτάνοντας στο σήμερα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θέτει σε εφαρμογή ένα ειδικό πρόγραμμα σήμανσης των ηλεκτρονικών τιμολογίων με κωδικό έγκρισης, ενώ με την έκδοση ενός ηλεκτρονικού τιμολογίου θα μπορεί να ελέγχει απευθείας την εγκυρότητα του ΑΦΜ των συναλλασσομένων ή την ύπαρξη αυτής καθαυτής της εταιρείας.

Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται, ότι θα μπορέσει να περιορίσει το φαινόμενο έκδοσης και λήψης πλαστών και εικονικών τιμολογίων, εφόσον σταδιακά η χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων θα γίνει υποχρεωτική.

Σε πρώτη φάση το ηλεκτρονικό τιμολόγιο αναμένεται να υιοθετηθεί για τις συναλλαγές του Δημοσίου (π.χ. κρατικές προμήθειες).

Η επέκταση του ηλεκτρονικού τιμολογίου στο σύνολο της αγοράς, πάντως, αναμένεται να δώσει βαθιά ανάσα περιστολής κόστους για τις επιχειρήσεις.


Keywords
Τυχαία Θέματα