Η επιλεκτική χρεοκοπία και οι εμπράγματες εξασφαλίσεις επί τάπητος

10:51 13/7/2011 - Πηγή: 24wro
Σε πιο ήπιους τόνους σε σχέση με παλιότερα ΚΤΕ Οικονομίας επί Γιώργου Παπακωνσταντίνου...
αλλά σε κλίμα προβληματισμού και αγωνίας για την Ελλάδα διεξήχθη το χθεσινό ΚΤΕ Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε αναλυτικά τους βουλευτές για τα πεπραγμένα του Eurogroup και τα προβλήματα με την αντιμετώπιση του χρέους.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος
εξέφρασε την "ειλικρινή αγωνία του" για τις εξελίξεις, ενώ παραφράζοντας τον Γκ. Γκ. Μαρκες είπε ότι χτίζουμε στην άμμο, ελπίζοντας ότι θα αποδειχτεί, με τη βοήθεια όλων μας, ότι η άμμος θα γίνει πέτρα.

Στην συνεδρίαση έγινε συζήτηση για τα σενάρια χρέους που συζητούνται για την Ελλάδα, με τον βουλευτή Πιερίας Γιάννη Αμοιρίδη να θέτει το ζήτημα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» και τον υπουργό Οικονομικών να αναφέρει ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν στο τραπέζι 36 σενάρια για το χρέος, όπως του είπε ο κ. Γιούνκερ. Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει συζήτηση για "επιλεκτική χρεοκοπία", ούτε και απέρριψε και αυτό το σενάριο με την προυπόθεση να να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων αλλά και του τραπεζικού συστήματος. Η προϋπόθεση αυτή είναι βασική και έχει να κάνει με την ΕΚΤ, η οποία έχει απειλήσει ότι σε περίπτωση επιλεκτικής χρεοκοπίας δεν θα θα αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας.

Ο Ευ. Βενιζέλος εμφανίστηκε έτοιμος επίσης να αποδεχτεί την παροχή εμπράγματων εξασφαλίσεων αρκεί να εξασφαλιστούν ισχυρά ανταλλάγματα όπως μειωμένο επιτόκιο και και μεγαλύτερη διάρκεια δανεισμού.

Από τη συζήτηση προέκυψε ότι για να συζητηθεί το θέμα, πρέπει να βρεθεί πού βρίσκονται 150 δισ. του ελληνικού χρέους, προκειμένου να αρχίσει η διαπραγμάτευση με τους κατόχους των ομολόγων. Όλα τα άλλα βρίσκονται σε Τράπεζες, ελληνικές και ξένες και σε άλλους φορείς όπως οι ασφαλιστικοί οργανισμοί.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το πρόβλημα σήμερα αποδεικνύεται πολύ πιο περίπλοκο απ΄ ότι είχε εκτιμηθεί. Και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν επρόκειτο μόνο για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, το χρέος αυτών των χωρών καλύπτει το 4% του χρέους της ευρωζώνης. Προστιθέμενων, όμως, των χρεών της Ισπανίας και της Ιταλίας, το ποσοστό ανεβαίνει στο 40% του χρέους της ευρωζώνης. Γι αυτό, τόνισε, η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με ενιαίο, συνολικό και σταθερό τρόπο.

Στη συνεδρίαση δεν έλειψαν και οι διαξιφισμοί μεταξύ βουλευτών, όπως αυτός μεταξύ της Θ. Τζάκρη και της Τ. Αντωνίου ή οι επικρίσεις προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Π. Οικονόμου, σχετικά με τις δηλώσεις του περί ΦΠΑ, από βουλευτές που σήμερα αποφεύγουν να επικρίνουν την οικονομική πολιτική όπως έκαναν στο παρελθόν.

newscode.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα