ΓΣΕΒΕΕ: 180.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν το 2012

16:14 22/2/2012 - Πηγή: 24wro


Ανασφάλεια, επενδυτική ανορεξία, έλλειψη ρευστότητας χαρακτηρίζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας, ενώ ...μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο ο κατάλογος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βάζουν λουκέτο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Marc που έγινε για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ, 1 στις 4 επιχειρήσεις, δηλαδή 180.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσουν μέσα στη χρονιά, ενώ επίσης εκτιμάται ότι από αυτές θα βάλουν λουκέτο, τουλάχιστον 61.200. Από αυτές
τις 61.200, όπως προκύπτει από την έρευνα, οι 12.000 θα κλείσουν το πρώτο τρίμηνο του έτους, μετά τη λήξη των εκπτώσεων και η εξέλιξη αυτή μεταφράζεται σε 240.000 χαμένες θέσεις απασχόλησης, εκ των οποίων 106.000 το τρέχον εξάμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι συνολικές απώλειες στις θέσεις απασχόλησης ξεπέρασαν τις 150.000 εκ των οποίων 65.000 θέσεις μισθωτής εργασίας χάθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Εξάλλου, όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια παρουσίασης των ευρημάτων της έρευνας, στο δείγμα τον επιχειρήσεων που μετέχουν σε αυτή, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των επιχειρηματιών που δεν απασχολούν εργαζόμενους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος, παρουσιάζοντας την έρευνα, πρότεινε τη δημιουργία ενός συμπληρωματικού Μνημονίου το οποίο θα είναι αναπτυξιακό. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ''η οικονομία και οι επιχειρήσεις έχουν κολλήσει στο βάλτο της ύφεσης και θα βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο εάν δεν κάνουμε κάτι για να αλλάξει η οικονομική πραγματικότητα. Υπάρχει ο κίνδυνος να υπερβούμε τα όρια αντοχής και η ζημιά δεν θα είναι αναστρέψιμη''.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πρόβλημα ρευστότητας αλλά και για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ο κ. Ασημακόπουλος επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή των όρων, να αποσυνδεθεί η αύξηση ή διατήρηση των θέσεων εργασίας, με την επενδυτική δραστηριότητα. Σχετικά με τις τιμές, ο ίδιος σημείωσε ότι έχει γίνει συμπίεσή τους όπου ήταν εφικτό, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι εξαρτημένη σε μεγάλο ποσοστό από εισαγόμενα προϊόντα και πρώτες ύλες που δυσκολεύουν την περαιτέρω μείωση των τιμών, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της κρατικής ακρίβειας και τη μη πάταξη των τριγωνικών και ενδοομιλικών συναλλαγών. Σχετικά με τον ΦΠΑ και ειδικότερα στον κλάδο της εστίασης, προέβλεψε ότι εάν διατηρηθεί στο 23% θα κλείσουν οι μισές επιχειρήσεις της εν λόγω αγοράς.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό των μικρών επιχειρήσεων που θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να έχουν το επόμενο διάστημα πρόβλημα λειτουργίας σε βαθμό που θα κινδυνεύουν να κλείσουν, αγγίζει πλέον το 51,4% από 44,5% που αποτυπώθηκε στην προηγούμενη έρευνα και 11,7% που ήταν στην έρευνα του Ιουλίου του 2009.

Η απαισιοδοξία για το μέλλον πηγάζει και από την κακή πορεία του τζίρου, αποτελεσμάτων, αλλά και την έλλειψη ρευστότητας. Συγκεκριμένα το δεύτερο εξάμηνο του 2011 σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις καταγράφουν επιδείνωση της γενικής οικονομικής τους κατάστασης. Ειδι
Keywords
Τυχαία Θέματα