Γρίφος ο εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών

18:20 30/3/2011 - Πηγή: 24wro
Η Βρετανία δεν αποκλείει τον εφοδιασμό...
των λίβυων αντικαθεστωτικών με όπλα, αλλά δεν έχει πάρει την απόφαση για να κάνει κάτι τέτοιο, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.


"Το εμπάργκο όπλων ισχύει για όλο το έδαφος της Λιβύης, αλλά ταυτοχρόνως η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επιτρέπει τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των αμάχων και των κατοικημένων περιοχών όπου ζουν άμαχοι", προσέθεσε.


Το θέμα του εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών δυνάμεων της Λιβύης ετέθη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη στο Λονδίνο.


Όταν ερωτήθηκε για το θέμα από το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε: "Δεν το αποκλείω. Αλλά δεν λέω και ότι θα γίνει".


Η Γαλλία δήλωσε, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, έτοιμη να συζητήσει με τους συμμάχους της τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας προς τους αντικαθεστωτικούς, παραδεχόμενη, ωστόσο, ότι δεν προβλέπεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ρωσία προειδοποίησε τη Δύση να μην εξοπλίσει τις λιβυκές αντικαθεστωτικές δυνάμεις και τόνισε ότι οι Λίβυοι πρέπει να οικοδομήσουν το πολιτικό μέλλον τους χωρίς ξένη επέμβαση.


Ο εξοπλισμός των λίβυων αντικαθεστωτικών θα ήταν μία "ακραία" κίνηση, που θα απειλούσε να διχάσει τη διεθνή κοινότητα, δήλωσε στη Ρώμη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαουρίτσιο Μασάρι. "Ο εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών θα ήταν ένα αμφιλεγόμενο μέτρο, ένα ακραίο μέτρο που είναι βέβαιο ότι θα δίχαζε τη διεθνή κοινότητα", τόνισε.


Παράλληλα η Νορβηγία, μέλος του διεθνούς συνασπισμού που πραγματοποιεί την επιχείρηση για την προστασία του άμαχου πληθυσμού στη Λιβύη, έκρινε ότι δεν είναι "της παρούσης" ο εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών, ιδέα την οποία προώθησαν κυρίως οι ΗΠΑ και η Γαλλία για να επιταχυνθεί η πτώση του λίβυου ηγέτη.
Keywords
Τυχαία Θέματα