Βελτιώνεται η θέση της γυναίκας στην κυπριακή οικονομία

Βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην κυπριακή οικονομία διαπιστώνει έρευνα, που παρουσίασε η PWC. Σύμφωνα με την έρευνα, έχει ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση της γυναίκας για τον επαγγελματικό της ρόλο και έχει αυξηθεί ο βαθμός αισιοδοξίας της για τη συμμετοχή της στο μέλλον σε υψηλότερες θέσεις διοικητικής ευθύνης.

Μια γυναίκα-στέλεχος οργανισμού δεν ελπίζει πλέον στην επαγγελματική της εξέλιξη, αλλά μαχητικά τη διεκδικεί μέσα στο επαγγελματικό της περιβάλλον.
Παρ’ όλα αυτά, εντοπίζεται τη δεδομένη χρονική στιγμή, μια οροφή ανέλιξης, πέραν της οποίας δύσκολα ανεβαίνει μία γυναίκα στον ιδιωτικό τομέα. Στο σχήμα ανέλιξης, η αλλαγή συμμετοχής της γυναίκας βρίσκεται στη μεσαία βαθμίδα.

«Βρισκόμαστε σε μία εποχή που το γυναικείο στελεχιακό δυναμικό στο middle management έχει αυξηθεί. Αυτό, σε συνδυασμό με τα δεδομένα που έχουν συντελέσει στην αλλαγή και βελτίωση της θέσης της γυναίκας, δημιουργεί μια βάση προσδοκιών για το μέλλον και προϋποθέσεις αύξησης της συμμετοχής των γυναικών σε ανώτερες και ανώτατες θέσεις, αλλά και σε Διοικητικά Συμβούλια εταιριών», υποστηρίζεται.

Η βελτίωση της θέσης της γυναίκας προκύπτει μέσα από σύγκριση με αντίστοιχα στοιχεία από προηγούμενη έρευνα, που έγινε προ πενταετίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι λόγοι για τους οποίους δυναμώνει η θέση της γυναίκας στην οικονομία είναι: Οι ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, η μεγαλύτερη πρόσβαση στη γνώση, η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, η σταδιακή αλλαγή της νοοτροπίας των ανδρών που κυριαρχούσαν στους χώρους εργασίας, η αλλαγή αντιλήψεων στο χώρο εργασίας με τη βοήθεια της τεχνολογίας και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι θα κρίνονται από το αποτέλεσμα και όχι από τις ώρες ή την παρουσία τους στη δουλειά τους, καθώς και η αλλαγή κοινωνικών αντιλήψεων και του πλαισίου περί "καλής οικογένειας" που απαιτούσε, στο παρελθόν, τη μητέρα στο σπίτι.

Σε περισσότερους από τους μισούς οργανισμούς, που έλαβαν μέρος στην έρευνα, δεν υπήρχε γυναίκα στο Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ στους οργανισμούς όπου υπήρχαν γυναίκες στο ΔΣ, η παρουσία τους βρισκόταν σε πολύ χαμηλά ποσοστά.

Αναφορικά με τα ακαδημαϊκά προσόντα, φαίνεται να έχουν το προβάδισμα οι άνδρες, οι οποίοι επεκτείνουν τις σπουδές τους (από πτυχίο σε μεταπτυχιακό και επαγγελματικό προσόν), ενώ οι περισσότερες γυναίκες αρκούνται με ένα πτυχίο και σε κάποιες περιπτώσεις αναπτύσσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα (π.χ. λογιστές/ελεγκτές).

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κυριότερος παράγοντας που οι κυπριακές επιχειρήσεις δεν προτιμούν τις γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις είναι οι οικογενειακές υποχρεώσεις των γυναικών.

Αρνητικό είναι το γεγονός ότι μόνο οι μισοί οργανισμοί διαθέτουν οργανωμένο σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού. Αυτό δείχνει ότι το άλλο 50% των οργανισμών που δεν διαθέτουν σύστημα αξιολόγησης, χρησιμοποιούν κριτήρια, τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα μεταξύ του προσωπικού, και πιθανό να είναι μια ένδειξη αναξιοκρατίας, αδιαφ
Keywords
Τυχαία Θέματα