Εξωτικά ονόματα επισήμων και πως προφέρονται

19:53 25/11/2012 - Πηγή: 24wro
Μία παρέλαση ονομάτων ηγετών ξένων χωρών έχουμε καθημερινά στις ειδήσεις...
Eurogroup, Σύνοδοι Κορυφής, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, νέα ηγεσία στην Κίνα, κτλ. Ονόματα που συνήθως δεν είναι ούτε ευανάγνωστα, ούτε ιδιαίτερα εύηχα σε εμάς ή ακόμη χειρότερα, ονόματα που δεν μπορούμε ή δεν γνωρίζουμε πως να τα προφέρουμε.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των κινεζικών ονομάτων. Για τα επόμενα 10 χρόνια, θα πρέπει να γνωρίζουμε και να
προφέρουμε σωστά το όνομα του νέου ηγέτη της Κίνας. Η εκλατινισμένη μορφή του κινεζικού ονόματός του είναι Xi Jinping, κάτι που στα ελληνικά θα ήταν Ξι Γινπινγκ. Κι όμως η προφορά του ονόματος είναι Σι Τζινπινγκ. Όχι και πολύ εύκολο να το βρει κανείς είναι η αλήθεια. Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε, όχι τόσο εμείς όσο οι δημοσιογράφοι, και το όνομα του νέου αντιπροέδρου της Κίνας και αναπληρωτή γενικού γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Το όνομά του είναι Li Keqiang. Η προφορά του όμως, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών στα ελληνικά είναι Λι Κουτσιανγκ (από τους κινέζους όμως προφέρεται: Λι Κου Τσιι Ααανγκ).

Καθημερινά σχεδόν, ακούμε τα ονόματα των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην κορυφή, τόσο πολιτικά, όσο και σε βαθμό δυσκολίας, είναι το όνομα το προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Βέλγου πολιτικού Herman van Rompuy.

Το όνομά του ακούστηκε σε όλες τις εκδοχές από τους Έλληνες δημοσιογράφους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η προφορά του ονόματός του, έχει γραφτεί και εκφωνηθεί σε διάφορες μορφές, όπως: Ρομπάι, Ρομπούι, Ρομπί και Ρομπέι. Εν τέλει, το όνομα του προέδρου της ΕΕ είναι Χέρμαν βαν Ρομπέι ή ακριβέστερα: φαν Ρομπέι.

Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας, ονομάζεται Dalia Grybauskaitė. Η σωστή απόδοση του ονόματός της, είναι Ντάλιε Γκριμπαουσκάιτε.

Στην επίσης από την κρίση χτυπημένη Πορτογαλία, πρωθυπουργός είναι ο 48χρονος Pedro Passos Coelho ή στα ελληνικά Πέντρου Πάσος Κοέλιου.

Όσο για τον Κορεάτη Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Ban Ki-moon, η σωστή απόδοση είναι Μπαν Κι-Μουν και όχι Μπαν Γκι Μουν, όπως φορές ακούμε να προφέρεται.

Πάρα πολύ συχνά στην ειδησεογραφία περιλαμβάνεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barrosο. Η απόδοση του ονόματος του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας είναι: Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Keywords
Αναζητήσεις
εξωτικα ονοματα,
Τυχαία Θέματα