Εξηγήσεις για την περιουσία

11:04 20/7/2012 - Πηγή: 24wro

Ο Αρχιεπίσκοπος με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία και τα αρμόδια όργανα της ΕΕ δίνει διευκρινίσεις...«προς αποκατάσταση της αλήθειας» για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Εκκλησίας, τη φορολογία και τους μισθούς των κληρικών

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον πρωθυπουργό Αντ.Σαμαρά σε παλαιότερη συνάντησή τους. Την ενόχλησή του εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος με
αφορμή δημοσιεύματα για μεγάλη περιουσία που έχει η Εκκλησία

Την έντονη δυσφορία του εξέφρασε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος με επιστολή που απηύθυνε προς την πολιτική ηγεσία της χώρας καθώς και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δίνοντας διευκρινίσεις «προς αποκατάσταση της αλήθειας» σχετικά με την περιουσία της Εκκλησίας, τη φορολογία και τους μισθούς των κληρικών που πληρώνονται από το ελληνικό Δημόσιο.

Η επιστολή απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, τον υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων και τον γ.γ. Θρησκευμάτων. Μάλιστα απεστάλη και στην αγγλική γλώσσα προς τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ στην Ελλάδα και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών οργάνων.

Ο Αρχιεπίσκοπος, φανερά ενοχλημένος, υπογραμμίζει ότι η επιστολή του απαντά σε όλα τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τη μεγάλη περιουσία που διαθέτει η Εκκλησία. Στο εισαγωγικό της επιστολής, με ιδιαίτερη έμφαση, σημειώνει πως η Εκκλησία της Ελλάδας πληρώνει εδώ και χρόνια πολλά χρήματα σε φόρους, ενώ έχει διαθέσει στο κράτος από το 1833 τα 2/3 της περιουσίας της με αντάλλαγμα τη συμβατική υποχρέωση της μισθοδοσίας των κληρικών.

«Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας αποτελείται από δασικές εκτάσεις, στις οποίες δεν επιτρέπεται, κατά το Ελληνικό Σύνταγμα, καμία μεταβολή του προορισμού και της χρήσης τους και από λίγα αστικά ακίνητα, στα περισσότερα εκ των οποίων έχουν επιβληθεί από το Κράτος ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις για να καταστούν κοινόχρηστοι χώροι, χωρίς όμως τα νομικά πρόσωπα της Ορθόδοξης Εκκλησίας να έχουν αποζημιωθεί γι' αυτές, ελλείψει χρηματικών πόρων των Δήμων» τονίζει ο κ. Ιερώνυμος.

Αναφορικά με τη φορολογία της εκκλησιαστικής περιουσίας, σημειώνει πως η κεντρική υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι Ιερές Μητροπόλεις, οι Ενορίες, οι Ιερές Μονές και τα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα κατέβαλαν συνολικά κατά το έτος 2011 φόρους ύψους 12.584.139,92€.

Οι φοροαπαλλαγές
Υπενθυμίζει παράλληλα ότι οι τελευταίες φοροαπαλλαγές καταργήθηκαν στις 23/4/2010. Εκτοτε, τα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας καταβάλλουν, μεταξύ άλλων, φόρους για ακίνητα με τριπλάσιο συντελεστή από τον ισχύοντα για τους λοιπούς δημόσιους οργανισμούς της χώρας.

Επίσης, φόρο για ενοίκια που εισπράττουν από ακίνητα με συντελεστή ύψους 20% επί της αξίας τους, δηλαδή μεγαλύτερο από αυτόν που ισχύει για τους ιδιώτες. Από τον φόρο επί της ακίνητης περιουσίας απαλλάσσονται, κατά τη φορολογική νομοθεσία, μόνο οι λατρευτικοί και κοινωφελούς χρήσεως χώροι όλων ανεξαιρέτως των θρησκειών και δογμάτων.

Τα έ
Keywords
Τυχαία Θέματα