Εσύ έχεις υπολογιστή που προβλέπει το μέλλον;

15:55 22/10/2011 - Πηγή: 24wro
Twitter, μαθηματικά, και ένας πολύ δυνατός επεξεργαστής μπορούν …
να κάνουν τον υπολογιστή σου τη γυάλα της μάγισσαςΠριν από μερικές μέρες έγραψες ένα tweet για τα σκουπίδια στην Αθήνα. Εχθές για νίκη του Ολυμπιακού στο Καραισκάκη. Σήμερα για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.


Είσαι ένας από τους χιλιάδες που συμμετέχουν στο ηλεκτρονικό πανηγύρι και εκφράζουν τα συναισθήματα τους άλλοτε με χιούμορ (Freddos "Δίχως αμφιβολία, το πιο ισχυρό μπλοκ της πορείας είναι αυτό των αθλητών βόλεϊ" -όχι εγώ, ένας φίλος. Μα... χιούμορ τέτοιες ώρες;), άλλοτε με πικρία (artemoo: με τόσα σκουπίδια έχω γίνει ανθεκτικός σε όλα τα μικρόβια http://digs.by/qA8MGj) και άλλοτε με ψυχραιμία απένταντι στα γεγονότα (GMarkopoulos Επεισόδια και μολότοφ στο κέντρο της Αθήνας news247.gr/ellada/eidisei… via @news247gr).


Αυτό που ίσως δεν ξέρεις, όμως, είναι ότι αυτή η μικρή και φαινομενικά ασήμαντη εκδήλωση των συναισθημάτων σου είναι μια πολύτιμη πληροφορία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει το μέλλον. Ναι καλά άκουσες. Σκέψου δεκάδες χιλιάδες τουιτεράκια, έναν υπερυπολογιστή να συγκεντρώνει τα τιτιβίσματα, έναν αλγόριθμο να αναλύει τον όγκο συγκεκριμένων λέξεων, να τον συγκρίνει με το παρελθόν και με τον όγκο άλλων λέξεων και δεν θέλει πολύ για να πιάσεις τη μεγάλη εικόνα.


Culturonomics


Πως; Καταρχήν μια άγνωστη λέξη: Culturonomics. Είναι μια μορφή ανάλυσης που μελετά την ανθρώπινη συμπεριφορά και τις τάσεις της κοινωνίας αναλύοντας των όγκο συγκεκριμένων λέξεων σε δημοσιεύματα. Σε γενικές γραμμές αν οι λέξεις "υπέροχα" και "όμορφα"σε συγκεκριμένα δημοσιεύματα υπερτερούν κατά πολύ σε σχέση με το "απαίσια "άθλια" τα πράγματα είναι καλά. Αν συμβαίνει το αντίθετο πρέπει να περιμένεις τα χειρότερα.


Και δεν είναι κάτι καινούριο. Ερευνητές του Στάνφορντ είχαν δοκιμάσει παλιότερα να συσχετίσουν το διαφωτισμό με την ανάλυση του πληθους τέτοιων λέξεων στην αλληλογραφίας μεταξύ μεταξύ διανοητών της εποχής 1700-1750. Δεν κατάφεραν να αποδείξουν τη θεωρία τους αλλά δε θα έλεγες ότι απέτυχαν. Κανείς δεν αμφισβητησε ότι η διάδοση ιδεών, πυροδότησε τη διάδοση νέων ιδεών και αυτό τελικά οδήγησε στον Διαφωτισμό.


Τα σαΐνια της Google έδειξαν το δρόμο


250 χρόνια μετά, η Google χρησιμοποίησε μια νέα προσέγγιση για να βρει το ιερό δισκοπότηρο της επιστήμης, την πρόβλεψη του μέλλοντος. Το 2009 οι οικονομολόγοι της εταιρείας ανακάλυψαν ότι η αύξηση στις αναζητήσεις για συγκεκριμένα προιόντα προηγείται αντίστοιχων αυξήσεων στις πωλήσεις τους. Αλλοι ερευνητές βρήκαν ότι αναζητήσεις που περιέχουν συγκεκριμένα επαγγέλματα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εκτίμηση των δεικτών ανεργείας, αναζητήσειες με ονόματα πολιτικών μπορούν να συσχετιστούν με εκλογικά αποτελέσματα, συγκεκριμένων ταινιών με τις πωλήσεις του Box Office κ.ο.κ.


Και κάπου εκεί ήρθε η Αραβική Ανοιξη με την πρώτη επιτυχημένη εφαρμογή για την πρόβλεψη μιας κοινωνικοπολι
Keywords
Τυχαία Θέματα