Ερμής ο Τρισμέγιστος: Θεός ή Άνθρωπος;

20:17 17/3/2012 - Πηγή: 24wro
Ο Ερμής ο Τρισμέγιστος... ή Θωθ για τους Αιγύπτιους ήταν ο υπέρτατος Θεός, ο δημιουργός των πάντων, η ύψιστη Σοφία, η «Πηγή του Λόγου».

Η Ερμητική Φιλοσοφία είναι το απαύγασμα της αρχαίας ελληνικής σκέψης όπως διαμορφώνεται και εμπλουτίζεται ταξιδεύοντας μέσω της αρχαίας Αιγύπτου στους αιώνες.

Σύμφωνα με το θρύλο, όταν ο Μέγας Αλέξανδρος έφτασε στην Αίγυπτο το 332 π.Χ. και
έγινε δεκτός με τιμές Φαραώ, γνώριζε ήδη για τον πνευματικό θησαυρό του Ερμή του Τρισμέγιστου και βάλθηκε να ανακαλύψει τα μυστικά του. Έχοντας, ως Φαραώ, πρόσβαση στον τάφο του Ερμή, ανατολικά της Σίβα, έφερε στο φως μεταξύ άλλων πολύτιμων πνευματικών ευρημάτων, και τον Σμαράγδινο Πίνακα.
Αυτός ο Πίνακας λέγεται ότι ήταν από πράσινο κρύσταλλο, ίσως ίασπη, με ανάγλυφους χαρακτήρες, και περιείχε κρυφά νοήματα, κωδικοποιημένες πληροφορίες και οδηγίες για τη θέωση. Κάποιοι έλεγαν ότι ήταν κληρονομιά από την Ατλαντίδα ή δώρο εξωγήινων…Το σίγουρο είναι ότι σχετίζεται με την Ερμητική παράδοση, ίσως την αρχαιότερη πνευματική πηγή της Δύσης, με συμπυκνωμένες τις βασικές αρχές και ιδέες με τις οποίες έχουν εμποτιστεί τα θεμέλια του ανθρώπινου πολιτισμού. Τμήματά του υπάρχουν στα ιερογλυφικά, στις τοιχογραφίες της Αιγύπτου. Μαζί με τον Σμαράγδινο Πίνακα, ο Αλέξανδρος λέγεται ότι έφερε στο φως και πάπυρους με αρχαία κείμενα, και όλα μαζί εκτέθηκαν σε δημόσια θέα στη νεοϊδρυθείσα πόλη της Αλεξάνδρειας.
Ένας γραφέας, ο Μανέθων, το όνομα του οποίου σημαίνει «δώρο του Θωθ», ασχολήθηκε με τη μετάφραση των παπύρων αλλά και με την ανακάλυψη των «Στηλών του Ερμή», για τις οποίες έχουμε αναφορές και από τον σοφό Σόλωνα και από τον ιστορικό Ηρόδοτο. Τα κείμενα αυτά της αρχαίας αιγυπτιακής σοφίας μεταφράστηκαν από τον Μανέθωνα, από τα ιερογλυφικά στα ελληνικά, με τη βοήθεια του Έλληνα ιερέα Τιμόθεου, συμβούλου του Πτολεμαίου του Α΄, και δεν σώζονται σήμερα, αποτέλεσαν όμως τη βάση των κειμένων που αποδίδονται στον Ερμή τον Τρισμέγιστο.

Ποιος ήταν όμως ο Ερμής ο Τρισμέγιστος; Ήταν άνθρωπος ή θεός; Στο ταξίδι μέσα στην Ιστορία και τους θρύλους, μοιάζει να εμφανίζεται και με τις δύο ιδιότητες, άλλοτε ως ενσαρκωμένος άνθρωπος, μεγάλος διδάσκαλος, που παρέχει την πρωταρχική Γνώση στους ανθρώπους και τις βασικές αρχές της Δημιουργίας, κι άλλοτε ως θεότητα-καθοδηγητής. Το όνομα «Ερμής» αποδόθηκε από τους Έλληνες μεταφραστές στον Αιγυπτιακό θεό Θωθ, στον οποίο επίσης αποδιδόταν ο χαρακτηρισμός «Τρισμέγιστος», δηλαδή τρεις φορές μεγάλος.

Ο Θωθ για τους Αιγύπτιους ήταν ο υπέρτατος Θεός, ο δημιουργός των πάντων, η ύψιστη Σοφία, η «Πηγή του Λόγου». Δίδαξε στους ανθρώπους ομιλία και γραφή, επινόησε τα ιερογλυφικά, ίδρυσε τις επιστήμες των μαθηματικών, της αστρονομίας και της ιατρικής. Είναι ο ανώτατος φορέας της Γνώσης. Απεικονίζεται με ανθρώπινο σώμα και κεφάλι Ίβιδας, που είναι το ιερό πουλί της Αιγύπτου, με μακρύ, κυρτό ράμφος, σύμβολο της καρδιάς. Είναι ο «δεσπότης της καρδιάς», «καταστροφέας και ισορροπιστής», τελικός κριτής σκέψ
Keywords
Τυχαία Θέματα