Πώς άρχισε η κόντρα Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού;

20:01 17/3/2012 - Πηγή: 24wro
Το χρονικό της σχέσης των αιωνίων αντιπάλων...
Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός αποτελούν αναμφίβολα τις δύο κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας, τόσο σε συγκομιδή τίτλων όσο και σε μαζικότητα φιλάθλων. Οι αναμετρήσεις τους προσελκύουν χιλιάδες οπαδών, ακόμη και αντίπαλων ομάδων. Πρόκειται για το σπουδαιότερο ποδοσφαιρικό γεγονός της χώρας, του οποίου
οι ρίζες ανάγονται προπολεμικά, με το πρώτο ντέρμπι να αποτελεί μια φιλική αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων, στις 28 Ιουνίου 1925, η οποία έληξε ισόπαλη με σκορ 3-3. Το πρώτο επίσημο ντέρμπι διεξήχθη στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης», τη 1η Ιουνίου 1930.

Όσον αφορά την αντιπαλότητα των δύο ομάδων, καταρχήν αυτή υπόκειται σε κοινωνικό-ταξικό επίπεδο. Σύμφωνα με την ιστορία, ο Ολυμπιακός θεωρείται λαϊκή ομάδα, που εκπροσωπεί τα κατώτερα οικονομικά στρώματα της Αθήνας και του Πειραιά. Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός εκπροσωπεί τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα, κυρίως του κέντρου και των βορείων προαστίων της Αθήνας, καθώς και άτομα που έχουν πρόσβαση στη πολιτική ζωή της χώρας.
Σήμερα, εκλείπει σε μεγάλο βαθμό η ταξική διαφοροποίηση των δύο ομάδων, καθώς οι δύο σύλλογοι διαθέτουν φιλάθλους σε ολόκληρη την Ελλάδα, ανεξαρτήτως κοινωνικών τάξεων. Αφήστε που ελέω ΔΝΤ σε λίγο όλοι θα είναι... ίδιοι. Δηλαδή... άφραγκοι!
Από το 1925, το έτος δηλαδή που ιδρύθηκε ο Ολυμπιακός, μέχρι και το 1930, οι δύο σύλλογοι έτρεφαν αισθήματα αμοιβαίου σεβασμού και δεν είχαν καταγραφεί δείγματα αντιπαλότητας. Ωστόσο, η κοινωνικό-ταξική διαφοροποίηση μεταξύ των δύο ομάδων αυξανόταν συνεχώς και η σχέση τους επρόκειτο να αλλάξει οριστικά, στη πρώτη επίσημη «αιώνια» μονομαχία, η οποία έλαβε χώρα στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, τη 1η Ιουνίου 1930.
1925-1935
Ο πρώτος επίσημος αγώνας ανάμεσα στις δύο ομάδες διεξήχθη στη Λεωφόρο την 1η Ιουνίου 1930, στο πλαίσιο της τελικής φάσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος 1929–30.
Οι οπαδοί του Ολυμπιακού, θεωρώντας δεδομένη τη νίκη της «ερυθρόλευκης» ομάδας των Ανδριανοπουλαίων, έφθασαν εν πομπή στο περίχωρο του γηπέδου, κρατώντας ένα φέρετρο. Σ’ αυτό θα έθαβαν τον Παναθηναϊκό, μετά το τέλος του ντέρμπι.
Ο γηπεδούχος Παναθηναϊκός είχε την υποστήριξη 8.000 περίπου φιλάθλων, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» φίλαθλοι είχαν κατακλύσει, λόγω οικονομικών δυσκολιών, το λόφο του Λυκαβηττού. Κανείς δεν φανταζόταν τι επρόκειτο να ακολουθήσει.
Οι «πράσινοι», υπό τη τεχνική ηγεσία του Γιόζεφ Κίνσλερ, επιβάλλονται ολοκληρωτικά στον αγωνιστικό χώρο και συντρίβουν τον «αιώνιο» αντίπαλο με το επιβλητικό σκορ 8-2. Χρησιμοποιώντας τους σημερινούς όρους, MVP της αναμέτρησης ήταν αναμφισβήτητα ο Άγγελος Μεσσάρης, ο οποίος σημείωσε δύο τέρματα. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, σε κλίμα πλήρης ευτυχίας, τραγουδούσαν το θρυλικό δίστιχο: «Βάλαμε οχτώ στον Ολυμπιακό και τέσσερα στον Άρη, γεια σου Άγγελε Μεσσάρη!».
Τα γκολ του αγώνα σημειώθηκαν κατά σειράν: 10' Συμεωνίδης, 20' Μεσσάρης, 25' Μεσσάρης, 30' Συμεωνίδης, 53' Πιερράκος, 56' και 59' Γιώργος Ανδριανόπουλος (Ολυμπιακός), 72' Κουράντης (αυτογκόλ),
Keywords
Τυχαία Θέματα