ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΤΣΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ GERONIMO KATA ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

18:50 6/5/2011 - Πηγή: 24wro
Έντονη είναι η αντίδραση των Απάτσι, της φυλής των Αυτοχθόνων Αμερικανών στο γεγονός ότι η... επιχείρηση κατά του Οσάμα μπιν Λάντεν ονομάστηκε Geronimo.Ο μεγαλύτερος ηγέτης των Απάτσι υπήρξε ο Geronimo και οι Αυτόχθονες Ινδιάνοι διαμαρτύρονται ...

για τη συσχέτιση του ηγέτη της Αλ Κάιντα με τον ιστορικό τους ηγέτη.
«Το να συσχετίζεται ένας Αυτόχθων Ινδιάνος πολεμιστής με τον Μπιν Λάντεν
δεν είναι σωστό για την ιστορική ακρίβεια των γεγονότων και υποβαθμίζει την προσφορά στον στρατό των Αυτοχθόνων Ινδιάνων», δήλωσε ο Jefferson Keel, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου των Αυτοχθόνων Ινδιάνων. «Είναι σημαντικό οι αξιωματούχοι να σέβονται τις υπηρεσίες των ανθρώπων που πολεμούν και προασπίζονται την ελευθερία μας». Μεγάλο ποσοστό του αμερικανικού στρατού αποτελείται από Ινδιάνους της Βόρειας Αμερικής.
Αν και αρχικές δημοσιογραφικές πληροφορίες συνέδεαν τo όνομα Geronimo με τον ίδιο τον μπιν Λάντεν, επικεφαλής της δημοσιογραφικής ομάδας του CNN διευκρίνισε ότι το όνομα αναφέρεται στο σύνολο της επιχείρησης εξόντωσης του τρομοκράτη και όχι στο ίδιο το άτομο. Ο Harlyn Geronimo, απόγονος του ήρωα των Απάτσι, ήταν έντονα επικριτικός για τη χρήση του ονόματος του προπάππου του: «Είτε σκόπευαν να ονομάσουν έτσι την επιχείρηση κατά του μπιν Λάντεν είτε τον ίδιο τον τρομοκράτη, ήταν εξοργιστική προσβολή και λάθος!» επέμεινε ο άνδρας και συμπλήρωσε: «Το να χρησιμοποιήσουν αυτό το όνομα είναι παραχάραξη της ιστορίας και ταυτόχρονα δυσφήμηση ενός σπουδαίου ανθρώπινου πνεύματος και ηγέτη των Αυτοχθόνων Αμερικανών».
Ο Thom Wallace, διευθυντής επικοινωνίας του Συμβουλίου των Αυτοχθόνων Αμερικανών, τόνισε ότι όποια κι αν ήταν η σκοπιμότητα χρήσης του ονόματος του Geronimo, η συζήτηση έχασε το πραγματικό της νόημα. «Αυτή η συζήτηση» - είπε – «είναι για τους 24000 Ινδιάνους που υπηρετούν στον στρατό». Όπως επισήμανε εξήντα ένας Αμερικανοί Ινδιάνοι και Ινδιάνοι της Αλάσκα έχουν σκοτωθεί κατά τη στρατιωτική θητεία τους στο Αφγανιστάν, ενώ 445 έχουν τραυματιστεί.
«Ας είμαστε ξεκάθαροι τι είναι σημαντικό εδώ: Η επιτυχής κατατρόπωση του μπιν Λάντεν ως απειλή του για τις ΗΠΑ τιμά τις θυσίες εκείνων των Ινδιάνων πολεμιστών που έδωσαν τις ζωές τους για την Αμερική και τους πολίτες της», συμπλήρωσε ο Keel, βετεράνος και ο ίδιος του πολέμου.

 
Keywords
Τυχαία Θέματα