Δρούτσας: Τα Βαλκάνια είχαν το όραμα της προσχώρησης στην ΕΕ

18:50 6/5/2011 - Πηγή: 24wro
Στα δραματικά γεγονότα στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή ...που επισκιάζουν μερικές φορές όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο και στην Τυνησία,  αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας σε διεθνή διάσκεψη στη Σόφια.
Ο κ. Δρούτσας, υπογράμμισε πως
κάθε χώρα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ξεχωριστή περίπτωση στην πορεία του εκσυγχρονισμού αλλά και της οικοδόμησης των νέων δημοκρατικών θεσμών, ενώ αναφορά έκανε και στα βασικά διδάγματα της μετάβασης των βαλκανικών χωρών, τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία για τα δρώμενα στον αραβικό κόσμο.
«Η Ελλάδα, ως πλησιέστερος γείτονας στην περιοχή, παρακολούθησε πολύ στενά τη μεταβατική περίοδο, αλλά και, θα έλεγα, συνέβαλε ουσιαστικά στη σταθεροποίηση της περιοχής μας και στις μεταρρυθμίσεις, που συνεχίζονται ακόμα σε πολλές χώρες των Βαλκανίων. Το ουσιαστικό στοιχείο εδώ, το οποίο θα ήθελα να τονίσω, είναι, ότι εδώ εμείς είχαμε μια βασική κινητήρια δύναμη όλων των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών στα Βαλκάνια: το όραμα της προσχώρησης στην ενωμένη Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά  ο Δημήτρης Δρούτσας.
Ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε τη σημαντική πρόοδο στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, που όμως, όπως είπε, «έχουν ακόμα πολύ δρόμο μπροστά τους».
Ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στη πρωτοβουλία «Ατζέντα 2014», που ανέλαβε η Ελλάδα πριν από ενάμισι χρόνο η οποία αποσκοπεί στη νέα δυναμική, στο νέο πολιτικό ρυθμό αλλά και στην προσέγγιση των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ.
«Ως Ευρωπαίοι και ως Ευρωπαϊκή Ένωση εμείς πρέπει να βλέπουμε το πλάνο υποστήριξης των αραβικών χωρών σαν επένδυση για εμάς τους ίδιους. Επειδή μιλάμε για την εγκατάσταση της ειρήνης και της πραγματικής σταθερότητας στην περιοχή. Σταθερότητα και ειρήνη, που σημαίνουν ειρήνη και σταθερότητα για την ίδια την ΕΕ. Εμείς θέλουμε να ενθαρρύνουμε την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή αυτή. Αυτή η οικονομική ανάπτυξη σημαίνει οικονομική ανάπτυξη για την ίδια την ΕΕ», υπογράμμισε ο Έλληνας πολιτικός.
Σύμφωνα με τον κ. Δρούτσα η δραστηριοποίηση της ΕΕ στην κατεύθυνση αυτή θα αποτελεί και ουσιαστικό προληπτικό μέτρο για τον περιορισμό και την αποθάρρυνση ανησυχητικών τάσεων και φαινομένων, όπως είναι, π.χ., η αύξηση της ροής των μεταναστών από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, προς την Ευρώπη.
Τέλος, πρόσθεσε τη σημασία της ευρωπαϊκής υποστήριξης των αραβικών λαών στην πορεία του εκδημοκρατισμού, ο κ. Δρούτσας ανήγγειλε ότι η Ελλάδα προσδοκά να αναλάβει δραστήριο ρόλο στην κατεύθυνση αυτή.

newscode.gr 
Keywords
Τυχαία Θέματα