ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

22:01 5/12/2011 - Πηγή: 24wro
Στη μεγαλύτερη, ταπεινωτική εκλογική αποτυχία ...στα 12 χρόνια της παντοδυναμίας του Βλαντιμίρ Πούτιν εξελίχθηκαν οι εκλογές για την ανανέωση της ρωσικής Δούμας, μόλις τρεις μήνες πριν...
στηθούν οι προεδρικές κάλπες. Ακόμη και το ποσοστό του 49,9% με το οποίο μετά βίας διατηρεί η Ενωμένη Ρωσία την πλειοψηφία ήταν διογκωμένο, σύμφωνα με τη ρωσική αντιπολίτευση και διεθνείς παρατηρητές. Σοβαρές ανησυχίες για εκλογικές παρατυπίες εκφράζουν οι ΗΠΑ
διά της Χίλαρι Κλίντον και ζητούν διερεύνηση.

Κοινή διαπίστωση της κεντρικής διεθνούς αποστολής παρατηρητών στη Ρωσία είναι ότι η εκλογική διαδικασία αμαυρώθηκε από παρατυπίες και παραπλάνηση των ψηφοφόρων έπειτα από μία προεκλογική εκστρατεία υπέρ της Ενωμένης Ρωσίας χωρίς πολιτικό ανταγωνισμό και ισότητα.

Αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί στη Ρωσία καταγγέλλουν νοθεία και οι τους επιβεβαιώνουν οι εκτιμήσεις των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σοβαρές ανησυχίες για τη διεξαγωγή των ρωσικών βουλευτικών εκλογών διατύπωσε και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τονίζοντας ότι οι Ρώσοι πολίτες αξίζουν την πλήρη διερεύνηση όλων των καταγγελιών για εκλογικές παρατυπίες.

Η Κλίντον δήλωσε επίσης προβληματισμένη για τις καταγγελίες ότι δέχθηκε κυβερνοεπιθέσεις η μοναδική ανεξάρτητη οργάνωση παρατηρητών της Ρωσίας Golos (που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ).

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος αναμένεται να μεταπηδήσει το Μάρτιο στην πρωθυπουργία, επέμεινε ότι η εκλογή ήταν «δίκαιη, τίμια και δημοκρατική», συνομιλώντας με υποστηρικτές του σχετικά με την έκβαση των εκλογών.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι «έστειλαν μήνυμα στις αρχές», υπαινισσόμενος ότι οι αξιωματούχοι στις περιφέρειες που κατεγράφη μεγάλη πτώση θα αποπεμφθούν εάν δεν ανασυνταχθούν.

Η Ενωμένη Ρωσία συγκεντρώνει ποσοστό 49,5% στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, με βάση την σχεδόν τελική καταμέτρηση των ψήφων. Η πλειοψηφία της είναι πλέον οριακή. Αποσπά 238 έδρες σε σύνολο 450 εδρών της Δούμας (Κάτω Βουλής).

Το κυβερνών κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν χάνει 77 έδρες συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2007, όπου διέθετε την πολύτιμη πλειοψηφία των δύο τρίτων που επέτρεπε την προώθηση αλλαγών στο Σύνταγμα χωρίς καμία αντίσταση.

Η έκβαση των εκλογών της Κυριακής είναι το μεγαλύτερο «χαστούκι» των Ρώσων στον Βλαντιμίρ Πούτιν από την ανέλιξή του στην πολιτική σκηνή το 1999. Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι Ρώσοι τον εγκαταλείπουν επιβεβαιώθηκαν στην κάλπη, μόλις τρεις μήνες πριν από την επιστροφή του στο Κρεμλίνο.
Keywords
Τυχαία Θέματα