ΕΚΤ: Στο 161% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2012

14:21 14/7/2011 - Πηγή: 24wro
Τη στάση της «πολύ προσεχτικής» παρακολούθησης των αυξανόμενων ...
πληθωριστικών πιέσεων επανέλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο μηνιαίο της bulletin, έπειτα και από τη δεύτερη αύξηση των επιτοκίων της σε διάστημα τριών μηνών.
Σημειώνεται πως η ΕΚΤ τον Απρίλιο αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη Κεντρική Τράπεζα που αύξησε τα επιτόκια στο 1,25% από το ιστορικό χαμηλό
του 1%.
Είναι αναγκαίο οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και εμπορευμάτων να μην οδηγήσουν σε «ευρύτερες πληθωριστικές πιέσεις μεσοπρόθεσμα», αναφέρει η ΕΚΤ.
Όσον αφορά την οικονομική ανάλυση, το α΄ τρίμηνο του 2011 η ζώνη του ευρώ κατέγραψε έντονη άνοδο του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,8% σε τριμηνιαία βάση, έπειτα από αύξηση 0,3% το δ΄ τρίμηνο του 2010. Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία και δείκτες ερευνών υποδεικνύουν ότι η οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ εξακολούθησε να επεκτείνεται το β΄ τρίμηνο του 2011, αν και με βραδύτερο ρυθμό.
Επιπλέον, οι σχετικά υψηλοί ρυθμοί πληθωρισμού που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους μήνες αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων. Όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, οι ρυθμοί πληθωρισμού πιθανότατα θα παραμείνουν σαφώς άνω του 2% τους επόμενους μήνες.
Στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής, η ΕΚΤ επισημαίνει πως το σημερινό περιβάλλον είναι πολύ απαιτητικό και χρειάζεται αποφασιστικές ενέργειες. Οι χώρες της ζώνης του ευρώ οφείλουν, κατ΄ ελάχιστον, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή για το 2011 και μετά, όπως προβλέπεται στο πλαίσιο των αντίστοιχων διαδικασιών υπερβολικού ελλείμματος. Μια κατάλληλη και περισσότερο εμπροσθοβαρής προσαρμογή θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι στόχοι διαρθρωτικής δημοσιονομικής προσαρμογής θα τηρηθούν σύμφωνα με τις συστάσεις του Συμβουλίου ecofin, και τυχόν καλύτερες από το αναμενόμενο οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις θα πρέπει να αξιοποιηθούν για ταχύτερη μείωση των ελλειμμάτων.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, η ΕΚΤ διευκρινίζει πως ο λόγος του ελληνικού δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ της χώρας θα κορυφωθεί στο επίπεδο του 161% το 2012, για να αποκλιμακωθεί στη συνέχεια, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα προωθήσει αποτελεσματικά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν θα αντιστοιχεί σε περισσότερο από 127% του ΑΕΠ το 2020, επισημαίνει η ΕΚΤ στη μηνιαία της έκθεση. Θα παραμένει με άλλα λόγια μακράν του ορίου του 60% του ΑΕΠ, που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
«Η επίτευξη αυτής της προοπτικής εναπόκειται στη βούληση και τη δυνατότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και την πλήρη εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων», σημειώνεται στην ίδια έκθεση.
Keywords
Τυχαία Θέματα