Δρομολογείται ο Καλλικράτης στην 3βάθμια εκπαίδευση

22:05 1/11/2011 - Πηγή: 24wro
Στα σκαριά βρίσκεται ο... «Καλλικράτης» στην Ανώτατη Παιδεία, ύστερα και από τις επιστολές της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Με τις εν λόγω επιστολές, η κ. Διαμαντοπούλου ζητά την εξέταση περιπτώσεων συγχώνευσης ή συνένωσης τμημάτων. Όπως αναφέρει η ίδια η υπουργός, οι επιστολές της έρχονται σε εφαρμογή του νέου νόμου για τα ΑΕΙ, σύμφωνα με τον οποίο απαιτείται
αναδιάρθρωση στο εσωτερικό των Ιδρυμάτων προς μια εκσυγχρονισμένη λειτουργία και μια ορθολογική αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού και των υποδομών. Κοινή συνισταμένη είναι η διαρκής προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας σε όλους τους επιμέρους τομείς της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα (σπουδές, παραγωγή γνώσης, καινοτομία, χρηστή και διαφανής διαχείριση, κοκ.).

Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός, με τις επιστολές της προς όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, καλεί τα ΑΕΙ να εξετάσουν τις δυνατότητες εσωτερικών αναδιαρθρώσεων και συγχωνεύσεων και να προχωρήσουν στη δημιουργία Σχολών, στη βάση της επιστημονικής συνάφειας και της ορθολογικής διαχείρισης φοιτητών, επιστημονικού δυναμικού και υποδομών. Το υπουργείο, όπως τονίζει, θα παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη για την ολοκλήρωση του έργου και θα βρίσκεται στη διάθεση των ΑΕΙ για το σκοπό αυτό.

Επίσης, η υπουργός έστειλε επιστολές στα ΤΕΙ που έχουν Τμήματα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ιχθυοκαλλιεργειών, Υδατοκαλλιεργειών και Βιολογικών Καλλιεργειών, τα οποία αποτελούν βασικούς πυλώνες της εθνικής οικονομίας μας και συντελεστές αναπτυξιακής πολιτικής.

Το υπουργείο Παιδείας, έως τις 10 Δεκεμβρίου 2011, αναμένει κοινές προτάσεις για τη δημιουργία τριών ισχυρών Τμημάτων στο γνωστικό αντικείμενο του Τουρισμού, ενός ισχυρού Τμήματος στο γνωστικό αντικείμενο των Ιχθυοκαλλιεργειών και δύο ισχυρών Τμημάτων στο γνωστικό αντικείμενο των Βιολογικών Καλλιεργειών.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η Α. Διαμαντοπούλου επισημαίνει ιδιαίτερα προς τα ΤΕΙ ότι το υπουργείο θα μεριμνήσει για το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό των τμημάτων που οδηγούνται σε διακοπή λειτουργίας, όπως και για τη διασφάλιση της ομαλής συνέχισης και την ολοκλήρωση των σπουδών όσων σήμερα φοιτούν σε αυτά.

Ζητά ακόμη να προχωρήσουν τα Πανεπιστήμια για τις συμφωνίες προγραμματικού σχεδιασμού, όπου «θα καθορίζονται οι στόχοι, η εκπαιδευτική και ερευνητική φυσιογνωμία, η στρατηγική, η δομή και η λειτουργία στο πλαίσιο της αποστολής και του προϋπολογισμού τους. Το υπουργείο καταρτίζει ανά τετραετία, και ύστερα από δημόσια διαβούλευση και γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Ποιότητας (Α.Δ.Ι.Π.) το πρόγραμμα εθνικής στρατηγικής. Πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΑΕΙ για να εξετάσει τα επιμέρους ζητήματα. Η επιτροπή αυτή θα λειτουργεί σε διαρκή βάση και παρακαλώ για τον ορισμό εκπροσώπου του ιδρύματος σας».

Ειδικά για τα ΤΕΙ Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Καλαμάτας και Μεσολογγίου, η υπουργός
Keywords
Τυχαία Θέματα