Δεν θέλει εξεταστική για τη λίστα Λαγκάρντ ο Βενιζέλος

10:27 3/11/2012 - Πηγή: 24wro
Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ πάει στη βουλή. Κατ αρχήν στην Επιτροπή Θεσμών και...
Διαφάνειας που ασχολείται ήδη μαζί της. Όσο όμως είναι να περάσει από το χέρι του Βενιζέλου – και του περνάει αρκετά – εκεί θα μείνει κιόλας. Για εξεταστική ούτε λόγος.
Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή άτυπη ενημέρωση τουΠΑΣΟΚ για το θέμα. «Η αποστολή της υπόθεσης της λεγόμενης «λίστας Λαγκάρντ» στη Βουλή,
που γίνεται προφανώς για λόγους αμιγώς δικονομικούς, επιτρέπει να τεθεί επιτέλους, με καθαρούς όρους, το ζήτημα. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που ασχολείται ήδη με την υπόθεση, θα έχει πλέον στη διάθεσή της και το περιβόητο ψηφιακό υλικό και τα όσα είπαν στους εισαγγελείς όσοι εμφανίστηκαν ήδη στην Επιτροπή ώστε να αξιολογηθούν απλοϊκές αντιφάσεις που υπηρετούν προφανείς σκοπιμότητες. Και φυσικά να διαχωριστούν οι επιμέρους φάσεις και οι επιμέρους συμπεριφορές προσώπων».

Στην ενημέρωση επαναλαμβάνεται ότι «κανείς δεν θα κρατήσει όμηρο το ΠΑΣΟΚ». Σημασία όμως έχει και η καταληκτική φράση: «στο πλαίσιο αυτό το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει μία σειρά από πρωτοβουλίες για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Γιατί, πέραν των άλλων, το ΠΑΣΟΚ απασχολούν και οι πολιτικές πτυχές του τρόπου με τον οποίο εμφανίστηκε και εξελίχθηκε στη δημοσιότητα η υπόθεση αυτή τις τελευταίες εβδομάδες».

Πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σημαίνει ένα πράγμα:Όχι σε εξεταστική. Αυτό είναι κάτι που καθιστά σαφές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο Σαμαράς σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να τον παρακάμψει, τον έχει ανάγκη για να ψηφιστούν τα μέτρα και ο Προϋπολογισμός. Πιθανόν είναι, μετά την ψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού να μην τον έχει όμως ανάγκη και γι’ αυτό, όποιος ξέρει να διαβάζει πίσω από τις γραμμές καταλαβαίνει ότι ο Βενιζέλος θα μπεί στην κυβέρνηση. Αυτή είναι τώρα για τον ίδιο η σωστή κίνηση, αφού η υπουργοποίηση του θα αποτελέσει την πιο ισχυρή πανοπλία τόσο απέναντι στην εσωκομματική αμφισβήτηση όσο και απέναντι στις πρωτοβουλίες για εξεταστικές. Είναι άλλο να αποδομείς τον αρχηγό ενός κόμματος της συγκυβέρνησης, άλλο τον σημαντικότερο υπουργό της κυβέρνησης. Και άσε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να λέει.

Οι υπολογισμοί του Βενιζέλου προϋποθέτουν υπουργοποίηση του λοιπόν, με μια μόνο εξαίρεση. Αν τα μέτραπεράσουν με ελάχιστη πλειοψηφία 152 ψήφων στη βουλή. Σε αυτή την περίπτωση, ο Βενιζέλος πιστεύει ότι ο Σαμαράς θα πάει σε εκλογές το ταχύτερο δυνατόν. Σε αυτό το σενάριο συμπίπτει η εκτίμηση του με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, και στην Κουμουνδούρου εκλογές περιμένουν, αμέσως μόλις εκταμιευτεί η δόση.

newpost.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα