Δεν θα επιβληθεί φόρος 75% στα υψηλά εισοδήματα στη Γαλλία

08:27 1/3/2012 - Πηγή: 24wro
Με τη φορολόγηση του 75% των εισοδημάτων που ξεπερνούν το ένα εκατ. ευρώ, την οποία...
προτείνει ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, η Γαλλία θα βρίσκεται μεν στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην φορολόγηση των πλουσίων, αλλά οι συγκρίσεις με τα διεθνή δεδομένα είναι μάλλον αδόκιμες, καθώς τα θεωρητικά μοντέλα απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Αρκεί ένα παράδειγμα: τα εισοδήματα άνω των 70.830
ευρώ στη Γαλλία υπόκεινται σε φορολογία 41%. Όμως στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Επίσημη έκθεση καταδεικνύει πως οι φόροι που επιβάλλονται κατά μέσον όρο στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια στη χώρα ανέρχονται μόλις στο 16,6%.

Η δυσκολία στην εφαρμογή μίας ουσιαστικής φορολόγησης, παρατηρεί σε ένα σχόλιό του το Γαλλικό Πρακτορείο, έγκειται στους τοπικούς φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, αλλά και στα «φορολογικά παραθυράκια» τα οποία επιτρέπουν στους πλούσιους Γάλλους -αλλά επίσης και σε εκείνους με μεσαία εισοδήματα- να μειώσουν κατά πολύ τα τεκμήριά τους.

Η ίδια παρατήρηση αφορά και πολλές ακόμα χώρες στον κόσμο και καθιστά δύσκολες τις συγκρίσεις σε διεθνές επίπεδο. «Δεν υπάρχει μία σχετική αξιόπιστη μελέτη, εξ όσων γνωρίζω, σε ευρωπαϊκό και πολύ περισσότερο σε διεθνές επίπεδο», διαπιστώνει ο Γκαμπριέλ Ζικμάν της Οικονομικής Σχολής των Παρισίων.

Σε επίπεδο εικόνας, μία φορολογία 75% θα αποτελούσε την υψηλότερη παγκοσμίως. Σημαντικά στοιχεία είναι αυτά τα οποία δημοσιεύει ο ΟΑΣΕ, που συγκεντρώνει τους τοπικούς και «εθνικούς» φόρους και τοποθετεί στην κορυφή τη Σουηδία, η οποία εφαρμόζει «οριακή φορολογία» 56,6% στα υψηλά εισοδήματα. Η Γαλλία τοποθετείται στη μεσαία κατηγορία, με 45,8%, πίσω από τη Γερμανία (47,5%) και τη Βρετανία (50%). Οι ΗΠΑ έπονται με 41,9%.
Keywords
Τυχαία Θέματα