Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για το Σαμαρά

09:36 4/9/2012 - Πηγή: 24wro
Θα προχωρήσουμε και δεν κάνουμε πίσω. Αυτή η φράση κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου και...
αποτελεί τον οδηγό του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά ενόψει της οριστικοποίησης του πακέτου των μέτρων και την επιτάχυνση των διαδικασιών για ψήφισή τους.
Ο κ. Σαμαράς, εν μέσω συνθηκών γενικευμένης ρευστότητας στις τάξεις των κυβερνητικών εταίρων, με ενδεχόμενα αναδιατάξεων ακόμη και
εντός κοινοβουλίου, εμφανίζεται διατεθειμένος να αναλάβει ο ίδιος προσωπικά το πολιτικό κόστος, έχοντας ως βασικό γνώμονα, όπως λέει σε συνομιλητές του, το εθνικό συμφέρον.
Ο Πρωθυπουργός, που δεν αποκλείεται να συναντηθεί με τους κυβερνητικούς εταίρους, τους προέδρους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, τους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, πριν την έλευση της τρόικας για να κλειδώσει το πακέτο των μέτρων, δεν επιθυμεί να έχει απώλειες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ώστε μετά να επιχειρήσει πολιτικά και επικοινωνιακά το Μέγαρο Μαξίμου να διαχειριστεί τις αντιδράσεις στο κοινωνικό πεδίο.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πολλά στελέχη, υπογραμμίζουν με νόημα ότι με βάσει τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν στην ψηφοφορία, όταν αυτή αποφασισθεί να γίνει, θα δρομολογηθούν και οι ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.
Το ερώτημα που κυριαρχεί σε πολλούς κύκλους είναι εάν θα επιδείξει αντοχές το σύστημα, εάν θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στα δεδομένα που θα διαμορφωθούν ή αν θα διαλυθεί αργά ή γρήγορα υπό την πίεση μη αναστρέψιμων αποφάσεων και δραματικών κοινωνικών συνθηκών.
Κατόπιν αυτού, η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να διαμηνύσουν ότι οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο κρίσιμο διάστημα που ακολουθεί.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι θα υπάρξει ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσουν τα μέτρα, ενώ υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη μιλούν για μεμονωμένες διαφοροποιήσεις.

Παράλληλα αρνούνται να συζητήσουν σενάρια για ενδεχόμενη οριζόντια ανατροπή των πολιτικών δεδομένων στη Βουλή και στη χώρα και για σπάσιμο των κομματικών γραμμών.

Ο φόβος όμως είναι υπαρκτός και σχετίζεται με τη συνοχή της κυβέρνησης και τη στάση των κκ. Βενιζέλου και Κουβέλη, την καταψήφιση των μέτρων από βουλευτών και των τριών κομμάτων του κυβερνητικού σχηματισμού, τις κοινωνικές αντιδράσεις και μια ενδεχόμενη άρνηση των πιστωτών να…«δωρίσουν» την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Θερμό φθινόπωρο με κινητοποιήσεις
Το κλίμα στην κοινωνία αρχίζει να γίνεται βαρύ και προμηνύεται θερμό φθινόπωρο. Οι αντιδράσεις γενικεύονται, πριν ακόμα ανακοινωθεί το επώδυνο πακέτο των μέτρων, ενώ μια πρόγευση των κινητοποιήσεων θα πάρει η κυβέρνηση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το προσεχές Σάββατο, με την πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και άλλων οργανώσεων που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα, λίγες ώρες μετά τη σύντομη επίσκεψη του κ. Σαμαρά για τα εγκαίνια.
Ήδη, οι ένστολοι, τους οποίους υπερασπίζονται και πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. προανήγγειλαν κινητοποιήσεις καθώς ο υπουργός τους αν
Keywords
Τυχαία Θέματα