Άστρα και πάθη: Ζήλεια μου, ζήλεια μου

08:20 13/6/2011 - Πηγή: 24wro
Ποιος είναι αυτός που δεν ένιωσε ποτέ το τσίμπημα της ζήλειας στη καρδιά;

Ποιος είναι αυτός που όντας ερωτευμένος δεν είδε «ανταγωνιστές και αντιπάλους» στην διεκδίκηση του αντικειμένου του πόθου του και δεν αντέδρασε σπασμωδικά, όταν υποψιάστηκε ότι το ταίρι του, το «δικό» του ταίρι αρέσκεται να μοιράζεται το χρόνο του και τα ενδιαφέροντά του και με τους ...εχθρούς;

Η λέξη ζήλεια προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη «ζήλος» και σημαίνει ζέση της ψυχής για κάτι που έχουμε πίστη
και αφοσίωση. Όταν λοιπόν κάτι που θεωρούμε δικό μας, κτήμα μας και νιώθουμε ότι κινδυνεύει να χαθεί αναπτύσσουμε το συγκεκριμένο συναίσθημα φόβου και παραλογισμού ότι μπορεί, ίσως να χάσουμε τα κεκτημένα…

Παράλογη και παράξενη κατάσταση που όμως όλοι οι άνθρωποι διαθέτουν –πολύ ή λίγο-ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, κοινωνικής ή οικονομικής τάξης. Ο Φρόυντ το θεωρεί ίσο μεταξύ των υπολοίπων συναισθημάτων και το χαρακτηρίζει ομαλή περίπτωση εκδήλωσης προσωπικών δεδομένων.

Το φυσιολογικό

Η φυσιολογική ζήλεια είναι το συναίσθημα που όλοι έχουμε στα ανθρώπινα γονίδια μας και προκαλείται από το γενετήσιο ένστικτο και εκφράζεται μέσα από τη συμπεριφορά κάποιου τρίτου ως προς το ταίρι μας. Έτσι αν δούμε το ταίρι μας να περιστοιχίζεται από όμορφες (ή και άσχημες δεν έχει μεγάλη σημασία) γυναίκες και να έλκει το θαυμασμό είναι λογικό να νιώσουμε το συναίσθημα αυτό που πιθανότατα εξαφανίζεται από μόνο του, μόλις αποσπαστούμε από το συγκεκριμένο περιβάλλον.

Το νευρωτικό
Τα πράγματα σοβαρεύουν όταν το συναίσθημα της ζήλειας παίρνει σάρκα και οστά χωρίς να υπάρχουν ορατές αιτίες ή κίνδυνοι. Δηλαδή όταν μας μπαίνουν ιδέες ότι μπορεί να χάσουμε το σύντροφό μας και προβάλουμε τους φόβους μας ακραία και χωρίς λόγο.

Το αρρωστημένο

Ξεπερνά τα όρια του αποδεκτού και γίνεται έμμονη ιδέα ο φόβος της απιστίας. Το άτομο βασανίζεται διαρκώς από αμφιβολίες, βρίσκεται μόνιμα σε μια ανησυχία, βλέπει τα γεγονότα διαστρεβλωμένα και τα μεγεθύνει υπερβολικά δημιουργώντας θέματα εκεί που δεν υπάρχουν, προκειμένου να παίρνει επιβεβαιώσεις ότι παραμένει «ένας και μοναδικός». Αν δεν καταφέρει να το εισπράξει επαρκώς, καταφεύγει σε λεκτική (ψυχολογική) συχνά και σωματική βία.

Αστρολογικοί μύθοι και πραγματικότητες

Η ζήλεια δεν είναι θέμα ζωδίου! Όλοι μπορούμε να νιώσουμε ζήλεια στη ψυχή μας όταν αισθανθούμε ανασφάλεια.Ταύροι και Καρκίνοι όπως και οι Σκορπιοί θεωρούνται τα πιο κτητικά από όλα τα ζώδια και επιθυμία τους είναι να νιώθουν ασφάλεια από το ταίρι τους. Ποιός όμως δεν το θέλει; Και στην πραγματικότητα, αν πέσεις σε ζηλιάρη Δίδυμο, Τοξότη, Ζυγό ή Υδροχόο (ναι, υπάρχουν κι αυτοί) η ...ψυχοπάθεια μπορεί να ξεπεράσει κάθε όριο.

Η ζήλεια δεν έχει να κάνει τόσο με την ασφάλεια που επιθυμούμε από το ταίρι μας όσο με το πόσο ικανοί είμαστε να δημιουργήσουμε εμείς οι ίδιοι σχέσεις εμπιστοσύνης… και πρακτικά πότε δείχνουμε εμπιστοσύνη; Κυρίως όταν πρώτοι εμείς εμπ
Keywords
Τυχαία Θέματα