Α.ΣΑΜΑΡΑΣ: Δεν υπάρχει άλλος χρόνος

14:53 16/9/2012 - Πηγή: 24wro
Στόχος του πρωθυπουργού είναι να οριστικοποιηθούν πλήρως τα μέτρα την ερχόμενη εβδομάδα και να ψηφιστούν μέσα στον Οκτώβριο...
Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Με αυτήν τη φράση, που έχει σαφώς τον χαρακτήρα µιας δραµατικής έκκλησης, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαµαράς απηύθυνε κατά τη διάρκεια και της τελευταίας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών το µήνυµα ότι οι όποιες αποφάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης πρέπει να ληφθούν το ταχύτερο δυνατό, έτσι ώστε η χώρα να αποµακρυνθεί οριστικά από τον κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζωνη.

Το µήνυµα αυτό
αφορούσε τους κυβερνητικούς του εταίρους, τους υπουργούς αλλά και τους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση και οι οποίοι στο τέλος θα κληθούν να στηρίξουν µε την ψήφο τους τα µέτρα της δηµοσιονοµικής προσαρµογής, αλλά και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Διαπραγµατευτικό όπλο
Ο κ. Σαµαράς, ο οποίος έχει απόλυτη εικόνα για τα όσα διαδραµατίζονται στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο, επιµένει ότι όλα µπορούν (και πρέπει) να έχουν τελειώσει µέσα στις επόµενες 30-40 ηµέρες, έτσι ώστε η χώρα να εκµεταλλευτεί τη µεταστροφή του κλίµατος στην Ευρώπη για τις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών, αλλά και τις θετικές αλλαγές που υπάρχουν (µετά τις αποφάσεις Ντράγκι) για την πολιτική της Ευρωζώνης, συνολικά.

Ο στόχος που έχει θέσει είναι την ερχόµενη εβδοµάδα -µετά και τη νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού µε τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη- να έχουν οριστικοποιηθεί πλήρως τα µέτρα και µέσα στον Οκτώβριο το αργότερο να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή. Εφόσον αυτά συµβούν χωρίς άλλες καθυστερήσεις, τότε η τρόικα θα µπορεί να ετοιµάσει το ταχύτερο την έκθεσή της και βάσει αυτής η Ελλάδα να πάρει τα 31,5 δισ. ευρώ που αποτελούν την επόµενη δόση, αλλά και ίδιος ο πρωθυπουργός να διεκδικήσει και να πετύχει στη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου την επιµήκυνση -κατά δύο έτη- του χρόνου δηµοσιονοµικής προσαρµογής.

Ο κ. Σαµαράς εκτιµά ότι οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ έχουν κατανοήσει πλήρως την ανάγκη να ληφθούν άµεσα οι αποφάσεις και υπάρχει -θεωρεί- απόλυτη σύµπνοια σε ό,τι αφορά τους στόχους που έχουν τεθεί αλλά και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Στο Μέγαρο Μαξίµου αντιλαµβάνονται ότι χρειάζονται ειδικοί χειρισµοί από τους ηγέτες τους ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αλλά πιστεύουν ότι και αυτή η τακτική δεν µπορεί να αποτελέσει (προσωρινό) ανάχωµα τόσο σε ό,τι αφορά τη λήψη των δύσκολων αποφάσεων όσο και την υλοποίηση της συγκεκριµένης πολιτικής.

Να προλάβει τις αντιδράσεις
Είναι χαρακτηριστικό πως σε ό,τι αφορά το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, στενότατος συνεργάτης του πρωθυπουργού εξέφραζε -µιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής»- ότι όσο παρατείνεται η συζήτηση για τα µέτρα τόσο θα πληθαίνουν οι αντιδράσεις των βουλευτών και θα εντείνεται ο εκνευρισµός στην ελληνική κοινωνία.

«Οσο το ταχύτερο κλείσουµε τις εκκρεµότητες τόσο το καλύτερο, µε δεδοµένο ότι το µεγαλύτερο ποσοστό της δόσης-µαµούθ θα δοθεί στο εσωτερικό και θα υπάρξει ένα κλίµα ανάκαµψης της ελληνικής οικονοµίας, γεγ
Keywords
Τυχαία Θέματα