Άραξαν τα Ι.Χ. λόγω... μνημονίου

18:00 12/6/2011 - Πηγή: 24wro
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στο κυκλοφοριακό της πρωτεύουσας...
Σημαντική μείωση στις καθημερινές μετακινήσεις με Ι.Χ. στο Λεκανοπέδιο
Άραγε το μνημόνιο ωφελεί το επιβαρυμένο κυκλοφοριακό της πρωτεύουσας; Τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2011 από το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας μάλλον επιβεβαιώνουν τη συγκεκριμένη άποψη.
Σύμφωνα με την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", η μόνη
θετική επίδραση των μέτρων λιτότητας φαίνεται να είναι η μείωση στις καθημερινές μετακινήσεις με το αυτοκίνητο κατά 30% σε σχέση με πέρσι.
Επιπλέον, σημειώνεται σημαντική βελτίωση στην ταχύτητα της κίνησης τους βασικούς άξονες της Αθήνας, κατά 50%.
Οι συνεχείς ανατιμήσεις του ΦΠΑ και των φόρων στα καύσιμα, σε συνδυασμό με τις συνεχείς περικοπές μισθών και συντάξεων έφεραν πρώτη φορά μείωση στη χρήση του Ι.Χ. στην Αττική.
Παρά το γεγονός ότι στο κέντρο της πόλης οι πορείες διπλασιάστηκαν, η ταχύτητα κίνησης μειώθηκε στο μισό σε σχέση με τα στοιχεία του 2010.
Τα τελευταία στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και αποδεικνύουν ότι ανάσα παίρνουν οι επτά βασικοί οδικοί άξονες της Αττικής.
Στη λεωφόρο Ποσειδώνος, στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στην Ιερά Οδό, στην Π. Ράλλη, στην Πανεπιστημίου, στη λεωφόρο Αμαλίας και στη λεωφόρο Κηφισού παρατηρείται συνεχής μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου από 4% έως και 9%, με σαφή καθοδική τάση.
Μεγαλύτερη εμφανίζεται η αύξηση της μέσης ταχύτητας κίνησης των οχημάτων, που στο ίδιο διάστημα έφθασε έως και 10%.
Αύξηση στα έσοδα των ΜΜΜ
Τα αυτοκίνητα μένουν στα γκαράζ, αλλά το πάγιο αίτημα των συγκοινωνιολόγων για στροφή στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δεν πραγματώνεται.
Τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν διαψεύδουν όσους βιάστηκαν να πουν ότι χρειαζόμαστε ένα ΔΝΤ για να χρησιμοποιήσουμε τρένα και λεωφορεία.
Η αύξηση της επιβατικής κίνησης, με εξαίρεση το μέτρο, είναι σχεδόν μηδενική και αποτελεί σαφή ένδειξη ότι πίσω από την κυκλοφοριακή ανάσα κρύβεται η αυξανόμενη ανεργία. Δεν είναι τυχαίο, ότι το Μάρτιο είχαμε αύξηση των εισιτηρίων και μείωση των καρτών απεριορίστων διαδρομών.
Το ενδιαφέρον είναι ότι στο συγκεκριμένο διάστημα, το επιβατικό κοινό δε στράφηκε προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Επίσης παρατηρείται αύξηση των εσόδων στο σύνολο των συγκοινωνιακών μέσων και μάλιστα είναι η πρώτη θετική εξέλιξη της τελευταίας τριετίας. Η βελτίωση των εσόδων αποδίδεται στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων  και στην εντυπωσιακή ενίσχυση των συνεργείων ελέγχων για την εισιτηριοδιαφυγή.
Πάντως, το ίδιο σκηνικό καταγράφεται και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, γεγονός που κάνει τους συγκοινωνιολόγους να μην ''επενδύουν'' στην οικονομική κρίση για στροφή στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Keywords
Τυχαία Θέματα