Ανησυχία από πυρκαγιές σε καμινάδες και στέγες

11:20 25/12/2012 - Πηγή: 24wro
Τον κώδωνα του κινδύνου, για αύξηση των πυρκαγιών που εκδηλώνονται...
σε καμινάδες τζακιών και στέγες σπιτιών, κρούει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης. Από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν διαπιστώνεται πως τον περσινό χειμώνα παρατηρήθηκε κατακόρυφη αύξηση, που ξεπερνάει το 150%, σε περιστατικά πυρκαγιάς από τζάκια και σόμπες, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, και εκτιμάται ότι λόγω της οικονομικής κρίσης τα ατυχήματα αυτά θα παρουσιάσουν και νέα
αύξηση την περίοδο που διανύουμε. Οπως τονίζουν αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, είναι πάρα πολλά τα νοικοκυριά που φέτος έχουν προμηθευτεί σόμπες ή έχουν φτιάξει τζάκια στα σπίτια τους, καθώς πολλοί στράφηκαν σε άλλους είδους τρόπους θέρμανσης, προκειμένου να αποφύγουν την υψηλή τιμή του πετρελαίου.

Από τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκύπτει πως το επτάμηνο Οκτώβριος του 2011 - Απρίλιος του 2012 καταγράφηκαν 297 περιστατικά φωτιάς σε καμινάδες και στέγες στη Θεσσαλονίκη, ενώ το αντίστοιχο διάστημα των ετών 2010 - 2011 είχαν αναφερθεί 118 παρόμοια συμβάντα, δηλαδή παρουσιάστηκε αύξηση της τάξης του 152%. Μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο του 2012 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, με 71 ατυχήματα αντί για 15, όπως και το Φεβρουάριο των ίδιων ετών, με τα ατυχήματα να έχουν αυξηθεί σε 87 από 30. Επίσης, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία της Πυροσβεστικής, από 25 Οκτωβρίου μέχρι και 10 Δεκεμβρίου φέτος έχουν ήδη εκδηλωθεί 58 πυρκαγιές σε στέγες και καμινάδες, γεγονός που ήδη προκαλεί ανησυχία στις πυροσβεστικές αρχές.

Στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συστήνουν στους πολίτες να πραγματοποιούν πλήρη συντήρηση ολόκληρου του συστήματος θέρμανσης μία φορά το χρόνο πριν από την εποχιακή έναρξη λειτουργίας, ενώ κατά την περίοδο λειτουργίας της συσκευής και κάθε 2 μήνες πρέπει να ελέγχουν τον καπναγωγό σύνδεσης με την καπνοδόχο, για να εξακριβώνουν αν έχει επικαθίσει πίσσα πάνω στα τοιχώματα. Επίσης, τονίζουν πως απαγορεύεται η τοποθέτηση καπναγωγού κοντά σε οροφή ή και τοιχώματα από ξύλο ή εύφλεκτο υλικό, ενώ θεωρείται σημαντικό το άναμμα του τζακιού να γίνεται με προσοχή, ώστε η θερμοκρασία στο εσωτερικό της εστίας να ανεβαίνει σταδιακά. Σε περίπτωση υπερθέρμανσης και κοκκινίσματος κάποιου μέρους της συσκευής ή του αγωγού καπναερίων, πρέπει να σταματά αμέσως η τροφοδοσία ξύλων, να μην ανοίγει η πόρτα της εστίας και να κλείνουν τα ντάμπερ παροχής αέρα καύσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα