Nέα εμφάνιση Καντάφι - Πουλάνε πετρέλαιο και αέριο οι αντάρτες

08:35 5/4/2011 - Πηγή: 24wro
Στιγμιότυπα με πρωταγωνιστή τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι...
έδειξε το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Λιβύης.

Στις εικόνες, οι οποίες ήταν σε «πραγματικό χρόνο», ο Καντάφι φαίνεται να χαιρετά τους οπαδούς του μέσα από το γνωστό άσπρο τζιπ, με το οποίο παρουσιάζεται να μετακινείται, στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του, καθώς εξερχόταν με
τη συνοδεία του, από το θωρακισμένο συγκρότημα στο οποίο διαμένει από την έναρξη της κρίσης στη Λιβύη, που βρίσκεται στην περιοχή Μπαμπ-αλ-Αζιζίγια στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Ο υπότιτλος της τηλεόρασης ήταν «Ο αδελφός ηγέτης ανάμεσα στους οπαδούς του».

Στην Τρίπολη λίβυος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χθες τα μεσάνυχτα ότι «η Λιβύη είναι έτοιμη να προχωρήσει σε εκλογές και σε μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό της σύστημα, αλλά μόνο ο λιβυκός λαός μπορεί να αποφασίσει αν ο ηγέτης της, ο Μουαμάρ Καντάφι, θα παραμείνει στο πηδάλιο της χώρας ή όχι».

«Μπορούμε να έχουμε οποιοδήποτε τύπο πολιτικού συστήματος, οποιεσδήποτε αλλαγές. Σύνταγμα, εκλογές, οτιδήποτε, αλλά όλα αυτά πρέπει να γίνουν υπό την καθοδήγηση του ηγέτη μας. Αυτή είναι η πεποίθησή μας», είπε ο Μούσα Ιμπραίμ, όταν ρωτήθηκε για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων του καθεστώτος με τη Δύση, στο πλαίσιο των οποίων ήταν και το ταξίδι του εκτελούντα χρέη ΥΠ.ΕΞ. Ομπεϊντί, στην Αθήνα, τη Δευτέρα.

«Κανένας δεν μπορεί να έλθει και να πει στη Λιβύη, ότι πρέπει να αλλάξεις τον ηγέτη σου, ή το πολιτικό σου σύστημα, ή το καθεστώς σου. Ποιοί νομίζουν πως είναι, που τους δίνει το δικαίωμα να κάνουν κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Μούσα Ιμπραίμ, ενώ τόνισε τη λύπη της κυβέρνησής του για την απόφαση της Ιταλίας να αναγνωρίσει τους αντάρτες.

Ο Αμπντελιλά αλ-Κχατίμπ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας και νυν ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπα Κι-μουν, στη Λιβύη, ενημερώνοντας το σώμα, για τις επαφές που είχε με τα μέλη του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, των ανταρτών, αλλά και με κυβερνητικούς αξιωματούχους στο τελευταίο του ταξίδι στη χώρα, δήλωσε ότι «το συμβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του από την έλλειψη κεφαλαίων, αλλά και για θέματα που αφορούν την διαπραγμάτευση και την πώληση, πετρελαίου και φυσικού αερίου», τονίζοντας ότι το ζήτημα «απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να φέρει επιτυχές αποτέλεσμα στο θέμα της επανεκκίνησης της οικονομίας».

«Το Συμβούλιο στήριζε τα σχέδιά του σε δύο βασικές πηγές εσόδων, στα δάνεια με εγγύηση τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και στις δεσμευμένες καταθέσεις στο εξωτερικό», εξήγησε στην έκθεσή του, ο άραβας διπλωμάτης του Οργανισμού. Οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί σχεδιάζουν αυτή την εβδομάδα να προχωρήσουν στην πρώτη πώληση φορτίου πετρελαίου, από τότε που εφαρμόσθηκε το εμπάργκο στις εμπορικές συναλλαγές με τη χώρα εξαιτίας του καθεστώτος Καντάφι.

Το φρένο στις εξαγωγές πετρελαίου από τη χώρα της Βορείου Αφρικής έχει προκαλέσει σημαντική άνοδο της τιμής του «μαύρου χρυσού», στις αγορές διεθνώς. Δορυφόρος εντόπισε το τάνκερ μεταφοράς
Keywords
Τυχαία Θέματα